Russland forbyr hveteeksport fra 15. august. Det sier statsminister Vladimir Putins talsmann Dimitrij S. Peskov torsdag, ifølge Bloomberg News.

Ifølge Peskov vil forbudet gjelde frem til 31. desember.

Høye priser bra for Yara
Yara International YAR sier at de høye hveteprisene helt klart er positivt for gjødselmarkedet, og at det både kan føre til økt gjødsling av eksisterende arealer samt til en viss grad økt areal med produksjon.

Det sier IR-direktør Torgeir Kvidal til TDN Finans torsdag.

Dette er særlig positivt for Yara som er sterke i Europa, hvor hvete utgjør en relativt stor andel av gjødselmarkedet.

Tørke i Russland
Hveteprisene har den seneste tiden kommet kraftig opp, hovedsakelig drevet av tørke i Russland. I juli steg hveteprisene rundt 40 prosent.

- Det vil ha en betydelig positiv effekt på gjødseletterspørselen, men det er for tidlig å si hvor stor og raskt denne effekten kommer. Det vil også avhenge av hvor stramt gjødselmarkedet er i utgangspunktet, sier Kvidal til TDN Finans.

For Yara er hveteprisen spesielt viktig, sier han.

- For Yara er hveteprisen spesielt viktig siden vi har rundt 50 prosent av omsetningen vår i Europa, hvor hvete er den viktigste kornsorten, sier Kvidal.

Halvparten av verdensproduktet
Ifølge Yara utgjør bruk til hvete, mais og ris rundt halvparten av verdens gjødselforbruk, og av dette står de tre typene for omtrent like stor andel. Selskapet viser videre til at bransjeorganisasjonen Fertilizer Europe estimerer at gjødslingen av hvete den seneste sesongen utgjorde rundt 28 prosent av nitrogengjødselforbruket i EU.

- Vil de høye prisene føre til at økt areal tas i bruk til dyrking?

- Den viktigste effekten for gjødselmarkedet vil være at den gir insentiv for bøndene til å øke gjødslingen litt på eksisterende areal. Høyere priser kan også føre til at bøndenes adferd påvirkes og at det delvis vil kunne øke arealet litt. Det kan være oppdyrking av ting som ligger brakk, og litt skift fra andre kornsorter. Det er til en viss grad substitusjon mellom mais og hvete, sier Kvidal til TDN Finans.

Kvidal sier at bøndene fortsatt har noe "å gå på" når det gjelder gjødsling, og at det er noe gap mellom økonomisk optimalt gjødselnivå og det nivået som gir maksimal avling.

Nesten i balanse
Ifølge Yaras gjødselhåndbok er gjødslingen av mais og hvete omtrent like intensiv pr hektar i USA, mens det i Europa i snitt brukes 130 kilo gjødsel pr hektar hvete mot 160 kilo pr hektar for mai.

Kvidal omtaler gjødselmarkedet som nesten i balanse, med lite kapasitet utenfor Kina som ikke er i bruk.

- Spørsmålet er hva som vil skje med eksport fra Kina. Hvor stor prisoppgangen på gjødsel blir, vil blant annet avhenge av eksporten fra Kina blir, sier IR-direktøren.

Han sier videre at nitratpremien, som er differansen mellom urea og nitratgjødsel, er sentralt for selskapets inntjening.

- Vi setter typisk månedsvise priser på nitrater. Prisen på august er ute, men i de fleste markedene har vi ennå ikke satt noen ny pris for september. Markedet venter på at vi snart skal gjøre det. Hvilke nitratpriser vi oppnår er viktig for inntjeningen vår, sier han.

Analytiker Henrik Sinding i Carnegie sier at kunngjøringen av Yaras nitratpriser for september kan bli en trigger for aksjekursen.

Yara-aksjen YAR stiger torsdag ettermiddag 3,22 prosent til 243,40 kroner. Aksjen har steget 30 prosent den siste måneden, men er ned nesten åtte prosent fra nyttår.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.