- Russland står overfor en fullverdig økonomisk krise neste år som vil utløse rekker av forsømmelser og tap av landets kredittverdighet, advarer den tidligere russiske finansministeren Alexei Kudrin. Det skriver Financial Times.

Kudrin, som lenge har vært alliert med president Vladimir Putin, peker på at Russlands reelle inntekter vil falle fra to til fem prosent neste år. Nedgangen vil bli landets første siden år 2000.

- I dag kan jeg si at vi har truffet, eller er på vei til å treffe, en fullverdig økonomisk krise, neste år vil vi føle den i full kraft, sa Kudrin mandag.

Les også: Varsler «blodbad» i Russland

Strider i mot Putin

Den tidligere finansministeren oppfordret også Putin til å gjøre det som var nødvendig for å forbedre forholdet til Vesten.

- Det viktigste presidenten og regjeringen må gjøre nå er å normalisere Russlands forhold til sine handelspartnere. Fremfor alt, i Europa og USA, sa Kudrin.

Kudrins insistering på at Russland må få et bedre forhold til de vestlige landene er i strid med hva president Putin sa på sin årlige pressekonferanse forrige uke.

Ifølge den tidligere finansministeren er sanksjonene fra Vesten ansvarlige for 40 prosent av fallet i rubelen. Putin har derimot estimert at sanksjonene står for 25 til 30 prosent av rubelsvekkelsen.

Dårligere levestandard

Dersom oljeprisen blir værende på 60 dollar fatet, mener Kudrin at den russiske økonomien vil falle med minst fire prosent. Den russiske sentralbanken anslår en nedgang på 4,5 til 4,7 prosent. Det vil bli en produksjonsnedgang i 2016.

Kudrin peker også på at det vil bli en økt misnøye blant det russiske folket som følge av de økonomiske forstyrrelsene. Dette mener han vil ha politisk påvirkning.

- Levestandarden vil bli verre, og det vil bli smertefult. Aktiviteten i protester og demonstrasjoner vil øke, understreker han. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Så mye vokser verdensøkonomien på oljepris-stupet

Valutapanikk hos Russlands nabo

Rike russere rusher til London