Det provoserte neste taler, den ukrainskfødte guvernøren i Murmansk, Marina Kovtun:

– Jeg er selv ukrainer. Våre barn snakker ukrainsk. Vi har vært i Ukraina hver sommer de siste tretti årene. Vi har tatt imot 4000 ukrainske flyktninger i Murmansk, som har flyktet fra krigen, redselen, nøden og døden. Fascismens fremvekst i Øst-Ukraina er farlig, og det smerter oss. Det fascismen gjorde mot Russland i den store krigen er et sår rett i det russiske hjertet, sa en tydelig beveget Kovtun.

I pausen ble Kovtun omringet av tjue russiske journalister som dekker Kirkenes-konferansen. Der kritiserte hun Brendes omtale av Russland.

- Russland har ikke tatt noe som ikke tilhørte Russland. Krim har kommet tilbake av egen vilje, og retten til selvbestemmelse er en del av folkeretten. Når det gjelder Øst-Ukraina, er det synd Europa ikke ser hvordan fascismen reiser seg i Ukraina og splitter Europa, sa Kovtun.

Ny kulde i nord

Kirkenes-konferansen tar i år opp forholdet mellom norsk og russisk næringsliv i nord. Samarbeidet er rammet av sanksjonene mot Russland.

- Vi føler en ny kulde komme innover oss som bor her nord.

Det sa ordfører Cecilie Hansen i Sør-Varanger kommune da hun åpnet konferansen, med tydelig referanse til det spente forholdet og sanksjonene mellom Russland og de vestlige landene.

Utenfor konferansesalen var det 15 minusgrader og et lett islag på fjorden, og snart kjølnet også temperaturen mellom Norge og Russlands offisielle representanter.

- Vi vil ha best mulig og mest mulig samarbeid med Russland i nord. Vi verdsetter at guvernøren i Murmansk deltar her. Barentssamarbeidet er et viktig utenrikspolitisk laboratorium, der vi kan fortsette samarbeidet med Russland på tross av sanksjonene, sa Brende først, før han så gikk over til å kritisere russerne.

- Folkeretten er Norges førstelinjeforsvar. Rett må gå foran makt. Derfor er det helt nødvendig at Norge sammen med sine allierte markerer avstand fra Russlands brudd på folkeretten, sa Brende, som advarte mot den nye autoritære og aggressive kursen som Putin nå står for.

Kovtun mener det europeiske synet på Russlands aggresjon er feil.

 - Vi har sendt en rekke hjelpesendinger til Ukraina, og føler med folket der, sa Kovtun, som avsluttet sin tale med å sitere Putin.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.