Saken er oppdatert.

– Russland innfører fullstendig stopp i import av storfekjøtt, svinekjøtt, frukt, grønnsaker, fjærfekjøtt, fisk, ost, melk og andre melkeprodukter fra EU, USA, Australia, Canada og Norge, sier Russlands statsminister Dmitrij Medvedev.

Forbudet trer i kraft umiddelbart og vil vare i ett år, ifølge statsministeren.

Viktig marked

Russland er det største og viktigste eksportmarkedet for norsk sjømat. Det er i hovedsak sild og makrell, men også laks og torsk, som eksporteres fra Norge til Russland, ifølge  Nærings- og fiskeridepartementet.

Norge eksporterer også noe ost, deriblant rundt 100 tonn av smøreosten Snøfrisk i året, til Russland, skriver Dagbladet.

Statsminister Dimitrij Medvedev sier Russland var tvunget til å innføre gjengjeldelsestiltak og at det var en vanskelig beslutning å fatte.

Tiltaket innebærer også fare for økt inflasjon og for misnøye blant russiske konsumenter, skriver Financial Times torsdag.

Forbudet kommer som svar på landenes sanksjoner mot Russland på grunn av situasjonen i Ukraina. Forrige uke trappet EU opp sine sanksjoner. Blant annet stanset EU eksport av rør og utstyr til russiske oljeselskaper og all eksport av våpen på unionens våpenliste.

Fram til denne siste sanksjonsrunden, har EUs sanksjoner mot Russland kun rettet seg mot selskaper og enkeltpersoner som har vært involvert i Ukraina-konflikten.

Forbyr flygninger

Medvedev sier Russland også vil forby ukrainske flyselskaper å fly over landet. Han truer samtidig med å innføre samme forbud for amerikanske og europeiske flyselskaper.

Et slikt forbud vil særlig ramme flyginger til Asia.

EU og USAs økonomiske sanksjoner mot Russland har blant annet ført til at det russiske lavprisselskapet Dobrolyot har stanset alle sine flyginger. Årsaken var at flyselskapet ikke hadde råd til å fortsette, etter å ha mistet flere kontrakter med europeiske partnere.

Russiske motsanksjoner

Forbudene kommer som svar på landenes sanksjoner mot Russland på grunn av situasjonen i Ukraina. Forrige uke trappet EU opp sine sanksjoner, blant annet ved å stanse eksport av rør og utstyr til russiske oljeselskaper og all eksport av våpen på unionens våpenliste.

Fram til denne siste sanksjonsrunden, har EUs sanksjoner mot Russland kun rettet seg mot selskaper og enkeltpersoner som har vært involvert i Ukraina-konflikten.

Les også:
- Akkurat nå ser det ikke så bra ut
Slik får du solgt på rekordfart - uten å kutte prisen
- Lang, stygg reise (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.