Ukraina og Russland klarte ikke å bli enige om en ny gassavtale natt til tirsdag. Den russiske regjeringen truer med å stenge gasskranene hvis ikke Ukraina blar opp flere titall milliarder kroner.

Samtalene foregår i Brussel med europeisk mekling, og EUs energikommissær Günther Oettinger opplyser at forhandlingene skal gjenopptas tirsdag eller onsdag.

– Den gode nyheten er at samtalene fortsetter, sier Ukrainas energiminister Yurij Prodan.

Regjeringen i Russland har truet med å stenge gasstilførselen til Ukraina hvis ikke landet betaler en sum tilsvarende 25 milliarder kroner senest tirsdag. Det russiske energiselskapet Gazprom mener Ukraina skylder denne summen som betaling for tidligere gassleveranser.

– Økonomisk aggresjon

Russerne økte prisen på gassleveransene til Ukraina etter at den prorussiske ukrainske presidenten Viktor Janukovitsj ble avsatt i februar. I tillegg krevde russerne over 30 milliarder kroner, noe de nye myndighetene i Ukraina stemplet som «økonomisk aggresjon».

Håpet om en ny gassavtale mellom de to nabolandene ble styrket etter at Russlands president Vladimir Putin og den nyvalgte ukrainske presidenten Petro Porosjenko møttes i Normandie i anledning D-dag-markeringene forrige uke.

Men forholdet mellom landene er fortsatt svært spent som følge av Krimkrisen og kampene mellom regjeringsstyrker og prorussiske opprørere øst i Ukraina.

Fredsforhandlinger

Russland er EUs største gassleverandør, mens Norge ligger på andreplass. Om lag en tredel av EUs importerte gass kommer fra Russland, hvorav halvparten transporteres via Ukraina. En stans i forsyningene vil derfor få store konsekvenser også for flere EU-land.

Parallelt med gassforhandlingene i Brussel forhandler Russland og Ukraina om en mulig løsning på konflikten i Øst-Ukraina. Her har kamper mellom sikkerhetsstyrker og prorussiske separatister krevd flere hundre menneskeliv.

Ifølge det ukrainske utenriksdepartementet har partene kommet fram til en «gjensidig enighet» om å stabilisere situasjonen i regionene Luhansk og Donetsk. Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) mekler i de politiske forhandlingene som foregår i den ukrainske hovedstaden Kiev.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.