Statsminister Dmitrij Medvedev varslet sist mandag tiltak hvis det viser seg at Russland, som til nå har hatt frihandel med de tre landene, tar skade av de nye avtalene med EU.

– Ved å undertegne EUs samarbeidsavtale har Moldova endret den legale basisen for gjensidige relasjoner, sa Medvedev ifølge Itar-Tass, som reaksjon på at Moldova var først ute med ratifisere EU-avtalen.

Kunstig problem

Forsker Pavel Baev ved Prio tror problemet er kunstig skapt.

– Jeg har sett seriøse analyser fra russiske økonomer som sier det er helt uproblematisk. Hvis det er en ting europeiske byråkrater er flinke til, så er det å fjerne tekniske handelshindringer. Og hvis det er mulig, vil de gjøre hva som helst for å få det løst.

EUs handelskommissær Karel De Gucht, Ukrainas utenriksminister Pavel Klimkin og Russlands minister for økonomisk utvikling Aleksej Uljukajev møttes fredag i Brussel for første runde av forhandlinger om hvordan Ukrainas handel med Russland blir berørt av EU-avtalen.

Men Baev har liten tro på at forhandlingene vil føre til noe.

– Det har vært så mange forhandlinger, og ingen av dem har virket. Våpenhvile, gass, alle aspekter ved krisen.

Putins plan

Han mener det egentlig handler om Putins ambisjoner om å få flest mulig tidligere sovjetrepublikker med på sitt storprosjekt, Den eurasiske union. Men planen har fått et skudd for baugen med krisen i Ukraina.

Nylig varslet to av hans nærmeste partnere i unionen, Hviterussland og Kasakhstan, at de ikke ville bli med på noen handelssanksjoner motUkraina.

Baevs analyse går ut på at Putin nå prøver å redde stumpene av prosjektet, og det er stort sett bare handel som er igjen av det.

Alle de viktige komponentene måtte droppes, sier Baev.

Han tror ikke at samarbeidsavtalene med EU er et problem for handel med Russland.

– Nei. Dette er politisert og en kunstig skapt konflikt, sier han.

Medvedevs visestatsminister Igor Sjuvalov vil nå kaste Moldova ut av SUS, etter at parlamentet der ratifiserte avtalen med EU. Forslag skalopp i SUS-rådet på onsdag.

Georgia ventes å ratifisere sin avtale med EU 18. juli, mens Ukraina vil godkjenne sin avtale først til høsten.

LES MER: Ny lederkamp for EU

Her koster en husvogn mer enn en leilighet i New York(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.