Russiske rubler svekkes ytterligere mot amerikanske dollar torsdag formiddag.

Like etter klokken ti kostet en dollar 85,94 russiske rubler. Så dyr har ikke dollaren vært mot rubelen i nyere tid.

Etter at russiske myndigheter ga opp fastkurspolitikken mot slutten av 2014 har rubelen blitt markert svekket i takt med nedgangen i oljeprisen.

- Dette er en reprise av fjoråret. De er og har vært en oljedopet økonomi, som har brukt det meste av løpende oljeinntekter, sier valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets.

Avviser intervensjon

Russlands sentralbanksjef Elvira Nabiullina har denne uken uttalt at det ikke vil bli aktuelt å intervenere i markedet for å støtte opp under rubelen.

- Vi vil bare intervenere dersom vi ser risiko for den finansielle stabiliteten. Det er ikke en slik risiko nå, sa Nabiullina i et intervju onsdag ifølge Bloomberg News.

Østnor peker på at Russland tross alt nyter godt av en svak rubel, i form av økt innenlandsk kjøpekraft.  

- De får betydelig mer rubler for oljen de selger i dollar, sier Østnor.

Skyhøy inflasjon

Baksiden av medaljen er at inflasjonen går i taket, siden prisen på importerte varer øker kraftig ved valutasvekkelse. Importører, banker og andre store selskaper med internasjonal virksomhet får merke det raske rubelfallet på kroppen.

For en sentralbank med inflasjonsstyring er det et mål i seg selv å holde inflasjonen stabil. Derfor kan den russiske sentralbanken ha insentiv til å gripe inn i markedet når rubelen svekkes i raskt tempo.

- Selv om de påstår at dette er en refleksjon av lav oljepris, så skjer det så fort at det ikke gir bedrifter og husholdninger tid til å tilpasse seg, sier Østnor.

Derfor tror han det fremdeles vil være aktuelt for sentralbanken å intervenere. Han minner om at sentralbanker gjerne fortsetter å avvise at et slikt grep er aktuelt inntil det faktisk skjer.

- Det er naturen i disse situasjonene, sier Østnor. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Lager drikkelek av konkurrentens kvartalspresentasjon  

Putin knyttes til Litvinenko-drapet i ny rapport

– Angrep mot oljeinstallasjoner i Libya

Se DNtv: Mener sjokk brer seg raskere

 
Mener sjokk brer seg raskere
Kriser og rystelser i en del av verden brer seg nå mye raskere gjennom hele verdensøkonomien enn før, mener Davos-veteran og DNB-sjef Rune Bjerke under den norske deltagermiddagen i alpebyen.
01:28
Publisert: