CNN opplyste mandag at nyhetsselskapet gir opp sin kringkasting fra Russland. Samtidig oppretter russerne selv en nyhetstjeneste på en rekke språk for å gi «nøytral» informasjon.

CNN innstiller sine sendinger «som følge av nylige endringer i russisk medielovgivning», som fører til strengere kontroll av selvstendige medier.

Selskapet gir ingen informasjon om når sendingene opphører, men ifølge det russiske nyhetsbyrået Itar-Tass kringkaster CNN ut året.

– Feil inntrykk

Ifølge Kreml er vestlige medier med på å danne et feil inntrykk av Russland og verden for øvrig, og russerne lanserte derfor et nytt statsdrevet nyhetsbyrå. Byrået skal fungere som et alternativ til Vestens «aggressive propaganda», som de hevder er styrt fra USA.

– Vi vil si det som andre land tier om. Verden er lei av at ett land ser seg selv som eksepsjonelt, sier Dimitrij Kiseljov, sjef i det statlige mediekonglomeratet Rossija Segodnja.

Nyhetsbyrået, som har fått navnet Sputnik, har en nettside og et nettverk av radiostasjoner i over 30 forskjellige land, forteller Kiseljov. Hjemmesiden og radiostasjonene skal drive fra kontorer i 25 byer fra 2015, og det skal ansettes mellom 30 og 100 personer hvert sted. Sputnik skal erstatte nyhetsbyrået Ria Novostis ikke-russiske tjenester.

Begrenser utenlandsk eierskap

Putin har også signert en lov som begrenser utenlandsk eierskap i russiske massemedier. Når loven trer i kraft, kan utlendinger ikke eie mer enn 20 prosent, melder Itar-Tass.

Da loven ble kunngjort, falt kursene på russiske medieaksjer markant. De nye reglene gjorde blant annet at det norske fondsselskapet Skagen selger seg ut av det russiske medieholdingselskapet CTC.

– Aksjen fremstår ikke lenger med en attraktiv risiko-avkastningsprofil sett i lys av den økte politiske risikoen, og vi har derfor gått ut av selskapet, heter det i Skagens oktoberrapport. det er ikke kjent hvor stor aksjeposten var, men den skal ikke være blant fondets største investeringer.

Les også:
Skagenfondene vurderes solgt
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.