– Det innebærer å trekke penger ut, ikke gå inn i nye forretningsprosjekter og forsøke å utplassere en troverdig trussel mot dem ved grensen i tilfelle enda flere landovertakelser, sier Browder til NTB.

Det siste er en henvisning til Russlands overtakelse av ukrainske Krim.

Browder mener muligheten for at diplomati og dialog skal løse konflikten med Russland nå, er redusert til null. Han er i Oslo for å fortelle om boken sin «Min krig med Putin».

– Folk har vanskelig for å forstå dette, fordi de storpolitiske og økonomiske konsekvensene er svært betydelige. Folk lever i et håp og drømmer om at vi på en eller annen måte kan gå tilbake til status quo. Men det er bare to alternativer: kald krig eller krig, sier han.

– Alle sier de vil unngå en kald krig, men en kald krig er det beste utfallet som er mulig nå.

Norske muligheter

Browder mener Vesten det siste tiåret har oversett alle faresignaler og tviholdt på å opprettholde normale forbindelser til Russland. Verdenssamfunnet har gitt Putin en «aura av legitimitet» ved å gi Russland fotball-VM, vinter-OL og beholde landet i G8-gruppen.

Browder sier Norge må holde kontakt med Russland på regjeringsnivå, men ikke føre en politikk som gjør det mulig for landets elite å fortsette å berike seg selv og begå grove menneskerettsbrudd.

Han mener staten burde nektet Statoil å gå inn i et «tvilsomt og ulønnsomt» engasjement i Russland, og at oljefondet ikke burde hatt ett øre plassert i landet.

– Dette skaper en situasjon hvor man ikke kan trekke seg tilbake og fjerne seg fra Russland hvis man ikke liker det de gjør, fordi det står økonomiske interesser på spill. Alle investeringer i Russland burde anses som et anliggende for nasjonalt sikkerhet, for det er det de blir, sier Browder.

Landsforvist

Bill Browder er kapitalisten som ble menneskerettsaktivist etter at advokaten hans, Sergej Magnitskij, ble pågrepet, anklaget for korrupsjon og døde i et russisk fengsel i 2009. Magnitskij ble nektet medisinsk behandling og torturert, noe som til slutt kostet ham livet, ifølge Browder.

I boken forteller amerikaneren om hvordan han selv gikk fra å være en betydelig investor, til å bli utvist fra Russland og senere dømt til ni års fengsel for korrupsjon in absentia.

Etter først å ha bygd opp et stort kapitalfond uten å legge seg ut med myndighetene, kom Browder for ti år siden fullstendig på kant med president Vladimir Putins regime.

Siden 2008 har han brukt all sin tid på å snakke om korrupsjon i Russland, en rettsstat som ikke fungerer og et stadig mer autoritært regime.

Norsk Magnitskij-lov?

Etter Magnitskijs død klarte Browder å få USA til å vedta en lov hvor navngitte, russiske tjenestemenn som skal ha vært involvert i saken, nektes innreise og får sine verdier sperret. Putin svarte med å forby adopsjon av russiske barn til USA.

Mange vestlige sanksjoner mot Russland etter Ukraina-krisen er bygd opp på samme måte som Magnitskij-loven.

Nå jobber Browder for å få europeiske land til å vedta lignende lover og for å få USA til å lage en global versjon av loven. Målet er at tjenestemenn også fra andre land som gjør seg skyld i rettighetsbrudd eller korrupsjon, skal kunne nektes innreise eller få sine verdier sperret.

– I Norge forsøker jeg å få til en slik global versjon av Magnitskij-loven, slik at vi ikke skiller ut Russland, sier han

Les også:

Dette var det viktigste Kristian Monsen Røkke (32) lærte på skolebenken

Asia i dag: Spår kommunistpartiets kollaps i Kina

Morsbinding på lånt tid  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.