Etter et møte fredag kveld på president Sauli Niinistös sommersted i Nådendal sa Putin at forebygging av konflikt i Østersjø-området vil være tema på et møte mellom NATO og Russland etter NATOs toppmøtet i Warszawa neste uke.

Niinistö ga overfor Putin uttrykk for bekymring for situasjonen i Østersjøen og oppfordret alle parter til å sørge for at alle militære fly i området til enhver tid har sine transpondere påslått for å hindre risiko for kollisjoner.

Putin sa seg enig i Niinstös bekymring, men han påpekte at også NATOs fly opererer i området uten transponderne slått på.

Første siden Krim

Putins besøk er det første han gjør til Finland siden annekteringen av Krim og utbruddet av krigen i Ukraina forsuret forholdet mellom Russland og Vesten, og det første han gjør til nabolandet på tre år.

Til en diskusjon som har foregått i Finland om tilslutning til NATO sa Putin at han ville respektere et finsk NATO-medlemskap, men gjorde det klart at det i så fall ville resultere i styrkeforflytninger nærmere grensa.

– Vi har trukket våre styrker tilbake 150 mil fra grensa. Ville de i så fall bli værende der, spurte Putin retorisk. Det finske nyhetsbyrået FNB noterer til det at den russiske militærbasen Alakutti befinner seg seks mil fra grensa.

Sanksjoner

Presidentens talsmann, Dmitrij Peskov, sa ifølge nyhetsbyrået TASS at EUs sanksjoner mot Russland sannsynligvis ikke ville være et tema under møtet mellom presidentene.

Ifølge Niinistö ville heller ikke samtaler om Finlands sikkerhetspolitikk være på agendaen for Putins besøk i Finland.

Tidligere i juni forlenget EU de økonomiske sanksjonene med seks måneder. Sanksjonene ble innført som svar på annekteringen av Krim i 2014, og som en protest mot at Moskva bistår de prorussiske separatistene i Øst-Ukraina med både militært utstyr og personell.

NATO

De siste månedene har det vært diskusjoner både i Finland og Sverige om NATO-medlemskap, i kjølvannet av forsvarsalliansens opptrapping i Estland, Latvia og Litauen. Men i januar slo Finlands statsminister Juha Sipilä fast at landets alliansefrihet bidrar til stabilitet og sikkerhet i Nord-Europa.

Torsdag ble det kjent at Canada sender 1.000 soldater til Latvia som et ledd i NATO-operasjonen i Øst-Europa. Styrkene slutter seg til de allerede 4.000 soldatene som er stasjonert i landet. Forrige uke uttalte den amerikanske hærens Europa-general, Ben Hodges, at NATO ikke ville vært i stand til å beskytte de baltiske landene mot et russisk angrep i dag. (©NTB)

Følg markedene med DN Investor

Les mer på DN.no:

Har steget 14,2 prosent på et halvt år: Kraftig prisstigning for disse boligene i juni  

Get Inspired-gründer Silje Landevåg (31) nyter godt av at nordmenn handler stadig mer fra sportsbutikker på nett: I år vil hun omsette for 115 millioner  

John Fredriksens Seadrill vurder å flytte hovedkvarteret fra London etter brexit: - Byen er dyr og vi har alternativer  

Rema-sjef Ole Robert Reitan sier Rema ­taper én milliard kroner årlig på at de får dårligere betingelser enn Norgesgruppen: – Vi blir angrepet fra alle kanter dnPlus (DN+)

Her er mastergradene som gir jobb. Og det er en overraskende gruppe som er på lønnstoppen: De sikre mastergradene dnPlus  (DN+)

Anbefalt av DNtv:

Alpine helvetesuker
Se de norske alpinstjernene tynes for å bli best i verden
04:42
Publisert:

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

Offshore-lønninger og Statoil-kritikk. Konkurransedirektørens bank-bekymring. Og om sannsynligheten for et nytt rentekutt.

Brexit-spesial:

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.