Årets sjette renteøkning i Russland er et faktum. Og denne gangen er det alvor.

I et forsøk på å styrke en svekket rubel, hever den russiske sentralbanken renten med 6,5 prosentpoeng til 17 prosent.

I en kunngjøring heter det at renteøkningen fra 10,5 til 17 prosent med virkning fra i dag har til hensikt å begrense faren for inflasjon og ytterligere svekkelse av rubelen.

Verdien av rubelen har rast nedover de siste månedene, først som følge av vestlige sanksjoner og i de siste ukene også som følge av fallende oljepris.

Renteøkningen fikk en umiddelbar effekt da rubelen styrket seg noe i handel i Asia.

Den siste renteøkningen er den største siden 1998 da russiske renter passerte 100 prosent og rubel-krisen som nesten utraderte landets økonomi var et faktum.

Investorer skyr Russland

Et av spørsmålene nå er hvordan den jevne russer vil reagere. Mange har krisen i 1998 i minne, da millioner av russere tapte mesteparten av sparepengene sine over natten.

Mandag falt rubelen 10 prosent mot dollaren, det største fallet siden 1998, og var for første gang nede i 60 rubler for én dollar.

Nedgang i BNP

Sentralbanken sier nå at russisk økonomi trolig krymper neste år, og nedgangen kan bli på opp til 4,5 prosent om oljeprisen blir liggende rundt 60 dollar fatet.

Russisk økonomi er sterkt avhengig av olje og gass som står for to tredeler av den totale eksporten, trass i at liberale økonomer lenge har bedt om at økonomien diversifiseres mer.

Det betyr at varierende internasjonale oljepriser får sterk innflytelse på Russlands betalingsbalanse, og derfor også rubelens vekslingskurs.

Tidligere finansminister Aleksej Kudrin skrev tirsdag på Twitter at rubelens nedgang også skyldes mangel på tillit til regjeringens økonomiske politikk.

LES OGSÅ:

Kjos fikk 184 millioner for aksjene

Lei nøtt for koreanske dynastier

USA i dag: 7400 mrd. kr kan gå tapt  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.