Aleksej Navalnij (38) ble 30. desember dømt til 3,5 års betinget fengsel, og påsatt en fotlenke og beordret i husarrest. Mandag kappet Navalnij fotlenken av, og la ut et bilde på sin hjemmeside, og sier den ble fjernet ved hjelp av en kjøkkenkniv.

Navalnij understreker at han er offer for en politisk prosess, noe de fleste uavhengige Russland-observatører er enig i.

Aleksej Navalnij har lagt ut dette bildet av den avkuttede fotlenken.
Aleksej Navalnij har lagt ut dette bildet av den avkuttede fotlenken. (Foto: navalny.com)
Han understreker også at bruken av husarrest er ulovlig i henhold til russisk lov, siden husarrest kun kan brukes for mistenkte og tiltalte som venter på en dom.

«Jeg er den eneste personen i russisk rettshistorie som sitter i husarrest etter en betinget dom», skriver Navalnij mandag.

Navalnij regnes som kanskje den fremste Putin-kritikeren i dagens Russland. Han er flittig bruker av sosiale medier og ny teknologi, og han apellerer særlig til den fremvoksende middelklassen i de store byene.

Ved ordførervalget i Moskva i 2013 fikk Navalnij offisielt hele 27,2 prosent av stemmene, selv etter påstått valgtriksing fra myndighetene. Etter det overraskende gode valget intensiverte russiske påtalemyndigheter jakten på Navalnij.

Aleksejs bror Oleg ble i samme sak dømt til 3,5 års ubetinget fengsel.

Kritikere beskriver det russiske rettsvesenet som usedvanlig politisert og korrupt. Hele 99 prosent av alle tiltaler ender med en fellende dom.

Dommen mot Navalnij er møtt med enstemmig internasjonal kritikk og fordømmelse, og flere menneskerettighetsorganisasjoner beskriver Navalnij som en politisk fange. Selv det franske selskapet Yves Rocher, som ifølge dommen ble svindlet av Navalnij-brødrene, stiller seg uforstående til saken og sier det ikke har noe uoppgjort med brødrene.

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.