I et desperat forsøk på å styrke en svekket rubel, hevet den russiske sentralbanken i natt renten med 6,5 prosentpoeng til 17 prosent.

Renteøkningen fra 10,5 til 17 prosent med virkning fra i dag har til hensikt å begrense faren for inflasjon og ytterligere svekkelse av rubelen.

Les saken: Drastisk renteøkning i Russland

- Vi har jo erfart at når det først er krise, hjelper det fint lite å sette opp rentene. Det blir tatt som uttrykk for panikk, og da kommer spekulantene fort etter, sier sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken Capital Markets.

Den russiske valutaen har svekket seg med nær 50 prosent mot amerikanske dollar hittil i år. Den styrket seg noe mot dollar etter at nyheten ble kjent, men har nå fortsatt fallet.

Den siste renteøkningen er den største siden 1998, da russiske renter passerte 100 prosent og rubel-krisen som nesten utraderte landets økonomi var et faktum.

- Politiske konsekvenser for Putin

Fallende oljepris, Ukraina-konflikten, vestlige sanksjoner og kapitalflukt fra landet bidrar til å tynge Russlands økonomi, som ventelig går inn i resesjon neste år.

Rentehevingen, som er den sjette hittil i år, bidrar likevel til å forsterke den negative økonomiske utviklingen i landet, skriver Danske Bank i dagens morgenrapport.

Den russiske sentralbanken varslet i går om at en varig oljepris på 60 amerikanske dollar fatet vil kunne gi en negativ BNP-vekst i Russland på inntil 4,7 prosent neste år.

- Det skal bli veldig spennende å se nå. Jeg er veldig spent på om dette kommer til å få politiske konsekvenser for president Vladimir Putin, sier Mork i Handelsbanken.

- Det er for så vidt ikke Putins skyld at oljeprisene har falt, men det dreier seg ikke bare om det. For han er ansvarlig for sanksjonene omkring Ukraina, og i en bredere forstand er han også ansvarlig for å ha latt Russlands økonomi satse ensidig på olje og gass, sier Mork.

- Kan få en krampetrekning

- Hva slags politiske konsekvenser tenker du på?

- Vel, vi ser en del ganger når det er kriser i andre land, at man ikke venter til neste valg før det skjer noe. Jeg kan godt se for meg at mektige næringslivsfolk begynner å stille spørsmål ved om Putin er rette mann til å lede landet, sier Mork.

- Hva skjer i Russland etter dagens renteheving?

- Vi kan selvfølgelig få en krampetrekning til med en videre renteheving, men det er sannsynlig at det som neste trekk kan innføres kapitalreguleringer for å forby kapitalflukt. Slik de blant annet gjorde på Island, sier Mork.

- Får uroen i russisk økonomi noen konsekvenser for norsk økonomi?

- Det måtte i så fall være smittevirkninger. Men vi rammes nok snarere av fortsatt oljeprisfall enn smittevirkninger fra Russland.

Mork peker på at markedsrentene faller videre.

- Det er forventninger i markedet om at det skal gå dårlig, og at Norges Bank blir nødt til å kutte videre, sier Mork.

Les også:
Nå er dette én av de store usikkerhetsfaktorene i norsk økonomi

- Den perfekte stormen for kroner, her taler alt for at kroner skal gå svakere

- Flate boligpriser de neste fire årene(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.