Russland har i en domstol i Nederland fått medhold i sin anke av erstatningsdommen etter Yukos-overtakelsen.

Domstolen har dermed avvist den internasjonale voldgiftsdomstolen i Haags kjennelse 28. juli 2014, der det het at russiske myndigheter hadde benyttet seg av skattekrav for å skaffe seg kontroll over Yukos i 2003 for å knuse den tidligere mektige Yukos-eieren Mikhail Khodorkovskij.

Voldgiftsdomstolen hadde ikke rettslig grunnlag til å avsi dom i saken, fordi kjennelsen var basert på en energiavtale som Russland hadde signert, men ikke ratifisert, heter det i onsdagens dom fra Rechtbank Den Haag.

Putin-seier

Avgjørelsen er en seier for myndighetene i Moskva, i en høyt profilert sak i kjølvannet av oppløsningen av det som en gang var landets største oljeprodusent.

Khodorkovskij ble sett på som en motstander av president Vladimir Putin og som var i gang med å benytte sin formue til å finansiere opposisjonspartier som ville utfordre Putins makt.

I den opprinnelige kjennelsen fra 2014 het det at den russiske stat må utbetale rundt 50 milliarder dollar til en gruppe tidligere aksjonærer i det nå oppløste oljeselskapet. Russiske myndigheter anket umiddelbart kjennelsen.

Anker

Tim Osborne, som er direktør i GML, selskapet som indirekte var eier av aksjemajoriteten i Yukos, varsler at onsdagens kjennelse skal ankes.

– Vi skal anke denne overraskende avgjørelsen fra Haag-domstolen og setter vår fulle lit til lovverket og at rettferdigheten til slutt vil seire, sier Osborne i en uttalelse.

Les også:
Mitsubishi innrømmer utslippsjuks

Her braser Prius i veggen til toppkarakter

Tiltaler tidligere banksjef

Se DNtv:
Clinton: - Seieren innen rekkevidde
Hillary Clinton vant New York natt til onsdag norsk tid. I talen gikk hun også til angrep på de republikanske kandidatene som hun mener står for en splittende visjon for USA.
01:26
Publisert:

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.