Russiske myndigheter stenger fire av den amerikanske hurtigmatkjeden McDonald’s restauranter i Moskva, med øyeblikkelig virkning. Inkludert flaggskipet, restauranten på Pusjkinskaja-plassen sentralt i hovedstaden. Da restauranten åpnet i 1990, som den første vestlige hurtigmatkjeden i Russland, fikk mange russere den første smak av Vesten. Mange husker fortsatt bildene av de lange køene, og denne McDonald’s-restauranten ble på mange måter et symbol på kommunismens fall og åpningen mot Vesten. Restauranten er i dag blant de største og med høyest omsetning McDonald’s har i hele verden.

Stengningen er beordret av russiske forbruksmyndigheter, etter at det russiske mattilsynet hevder å ha funnet brudd på sanitære forskrifter. Mattilsynet hevder blant annet å ha funnet e-coli-bakterier i McDonald’s wraps og salater.

Men de aller fleste analytikere mener dette er en forlengelse av den nye istiden mellom Russland og Vesten, med sanskjoner og importforbud. Det er også en velkjent metode i Russland å skylde på matsikkerhet og sanitære forhold for å utøve politisk og økonomisk press. Noe blant annet norske sjømateksportører har fått merke ved en rekke anledninger de siste årene.

Russiske politikere, med nasjonalisten Vladimir Zjirinovskij i spissen, har krevet at McDonald’s og andre utenlandske hurtigmatkjeder må kastes ut av Russland. Zjirinovskijs såkalte liberaldemokratiske parti, som støtter president Vladimir Putins parti Enhetlig Russland, har de siste ukene arrangert en rekke demonstrasjoner utenfor vestlige hurtigmatrestauranter.

I en kunngjøring opplyser McDonald’s at kjeden langt fra har gitt opp Russland, og at kjeden håper å åpne igjen snarest mulig.

«Vi vil fortsatt ta vare på våre ansatte og vil gjøre vårt beste for at McDonald’s suksess i Russland fortsetter», heter det i kunngjøringen fra McDonald’s.

McDonald’s tirret russiske myndigheter da kjeden på meget offentlig vis kunngjorde stengning av all kjedens virksomhet på Krimhalvøya etter den russiske annekteringen.

NTB skriver at inspeksjoner også er i gang eller planlegges i Sverdlovsk i Ural-regionen, i regionen Krasnodar, i Tatarstan og i Basjkortostan.

McDonalds har 438 restauranter i Russland, som er ett av kjedens sju viktigste markeder. Det er ikke kjent hvor mange av de russiske restaurantene som nå blir inspisert. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.