Norsk laksenæring rammes allerede hardt av importforbudet på sjømat som Russland innførte forrige torsdag. Nestleder for finans­komiteen i Føderasjonsrådet, det russiske senatet, foreslo før helgen at importforbudet burde utvides til også å gjelde legemidler og kjøretøy. Flere av Norges største legemiddelselskaper kan bli rammet av et eventuelt importforbud.

– Russland er et relativt stort marked for oss, slår administrerende direktør Bjørn Lie i Takeda Nycomed fast.

Selskapet eksporterer blant annet kalsium og vitamin-D-tabletter fra fabrikken i Asker og nesespray fra fabrikken i Elverum.

– Hvorvidt vi i Takeda Nycomed vil bli berørt av et eventuelt importforbud, av­­-henger av hvilke produkter som i tilfelle blir omfattet, så det er ikke mulig å si noe fornuftig om konsekvensene for oss foreløpig, sier Lie.

Det japanske konsernet Takeda, som Takeda Nycomed er en del av, solgte i 2014 legemidler for nær 90 milliarder japanske yen (drøyt 5,5 milliarder kroner) til Russland og de russiske samveldestatene. Selskapet er nå i ferd med å åpne sin første fabrikk i Russland.

Ifølge bransjeforeningen Legemiddelindustrien (LMI) var den totale eksporten til norske legemiddelprodusenter på rundt 4,6 milliarder kroner i 2013. Det var igår ikke mulig å få bekreftet hvor mye av denne eksporten som går til Russland.

Vil utvide importforbudet

Ifølge avisen Moscow Times sa nestlederen for finanskomiteen i det russiske senatet, Nikolai Zhuravlyov, at Vladimir Putins importforbud ikke gikk langt nok.

– Våre myndigheter har ennå ikke utnyttet alle muligheter for mottiltak. Introduksjonen av disse tiltakene kan ha positiv effekt på den nasjonale økonomien, sa Zhuravlyov, ifølge Moscow Times.

Zhuravlyov foreslår ifølge avisen å innføre importforbud på kjøretøyer og legemidler som det finnes et russiskprodusert alternativ til. Han lovpriser importforbudet for å være en unik mulighet for russiske produsenter til å øke sine markedsandeler.

– Sanksjoner kan i tillegg bli innført på konsulenttjenester og franchisevirksomhet. Vi bør også støtte nasjonal turisme ved å øke skattene for russere som drar på ferie i utlandet, sa Zhuravlyov, ifølge Moscow Times.

Flere blir berørt

DN snakket igår ettermiddag også med legemiddelselskapene GE Healthcare, Fresenius Kabi og Weifa.

– For Fresenius-konsernet internasjonalt kan nok et slikt importforbud få store konsekvenser, men for våre fabrikker i Norge vil det ikke ha noen effekt, sier markedsdirektør Lisbeth Taraldsen i Fresenius Kabi.

– Noe av vår produksjon går til Russland, men siden alt salget skjer gjennom regionskontorer i Europa, er det vanskelig å si noe nå om hva en eventuell effekt av et importforbud vil være for oss, sier administrerende direktør Bjørn Fuglaas i GE Healthcare as.

Weifa opplyser til DN at de ikke eksporterer produkter til Russland.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.