Finanstilsynet frykter at varlig nedgang i oljeprisen er alt som skal til for å sende den i dag solide norske økonomien ut i alvorlige vansker.

Det går frem av rapporten "Finansielt utsyn 2013" som ble lagt frem i dag, onsdag.

Lavere internasjonal etterspørsel og lavere oljepris vil svekke inntjeningen i foretakene (bedriftene, red. anm.) og øke bankenes utlånstap. Svekket inntjening kan igjen føre til økt arbeidsledighet og redusert konsum, som vil forsterke nedgangen i foretakenes inntjening ytterligere. En markert nedgangskonjunktur vil føre til sterkt svekket gjeldsbetjeningsevne i foretakene og en betydelig økning i bankenes utlånstap, skriver tilsynet i rapporten.

- Oljeprisen har falt nær 20 dollar fatet de siste månedene. Det er en påminnelse om den sårbarhet vi er utsatt for, sa direktør i Finanstilsynet, Morten Baltzersen, da han la frem rapporten i dag.

Fallhøyden og gjelden øker i takt
Finanstilsynet tror det internasjonale og norske rentenivået vil forbli lavt lenge. Men nettopp det lave rentenivået bidrar til å bygge opp fallhøyden i norsk økononomi, mener Finanstilsynet.

- Gjeldsgraden i husholdningene er nå i gjennomsnitt over 200 prosent, altså to ganger inntekt. Og forsatt vokser gjelden mer enn inntektene, slik at gjeldsgraden fortsetter å øke. Gjelden har nå økt med syv prosent i året i ganske lang tid, og jo lenger dette pågår jo større er fallhøyden, sier Baltzersen.

Finanstilsynet har lenge vært bekymret for konsekvensene av en smell i det norske boligmarkedet. Men det er ikke først og fremst fordi bankene vil bli påført uhåndterlige tap som følge av mislighold av lån. Selv under og etter boligkrakket på slutten av 80-tallet, registrerte bankene bare marginale tap direkte knyttet til boliglån.

Finanstilsyndirektøren advarer mot konsekvensene av at dagens lave arbeidsledighet, sterk inntektsvekst og lave renter bidrar til å blåse opp gjeld og boligpriser.

- Situasjonen kan lett snu til pessimisme og økonomisk tilbakeslag. Svekket tillit til norsk økonomi kan føre til et fall i boligprisene eller forsterke en påbegynt nedgang, og utløse en betydelig finansiell konsolidering i husholdningssektoren. Dette vil ramme norsk næringsliv bredt, ringvirkningene til resten av økonomien kan bli store, og bankenes utlånstap vil øke, sier Baltzersen.

Les også:

<b>Denne trippelsmellen kan gi norsk boligkrakk</b>

<b>Rentebomben som burde bekymre bankene</b>

<b>- Boligboblen skal tas</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.