Norge er kjent som et dyrt ferieland, og totalt legger turistene igjen 80 milliarder kroner i løpet av et år. Likevel vil en del av de utenlandske turistene som de neste månedene kjører langs norske landeveier klare seg med relativt beskjedne utgifter, viser en oversikt fra NHO Reiseliv.

Størst og viktigst
For alle som har kjørt bak en tysk bobil på vei til Nordkapp, kommer det ikke som noen overraskelse at Tyskland er norsk reiselivsnærings største og viktigste marked.

Tyskerne står for hele 23 prosent av det totale antallet kommersielle gjestedøgn i Norge med totalt 1,75 millioner gjestedøgn.

”Camping, feriehus/hytte og andre rimelige overnattingsalternativer foretrekkes av tyske feriegjester i Norge,” skriver NHO Reiseliv i en fersk rapport.

Til tross for at Tyskland er det desidert største markedet for Norge, representerer alle tyskerne i Norge bare 0,6 prosent av det totale tyske turistmarkedet.

Deilig å være dansk
Danmark er Norges nest største marked med 1,06 millioner gjestedøgn. Reiselivsbransjen opplever at pågangen fra det danske markedet har stagnert.

En dansk turist i Norge bruker i gjennomsnitt 573 kroner per døgn.



Oslo først Myten er sann
At svensker er gjerrige, har lenge vært en myte blant nordmenn. Nå slår NHO Reiseliv fast at myten ikke er tatt ut av luften.

Med 850.000 gjestedøgn er Sverige det tredje viktigste markedet for den norske turistnæringen. Totalt står svenskene for 11 prosent av all kommersiell overnatting i Norge.

Likevel ligger Sverige helt på bunn av de største turistnasjonene når det gjelder forbruk på norgesferien.

Her er resten av topp-11-listen:

4. Nederland
Nederlenderne står for ti prosent av alle kommersielle gjestedøgn i Norge, med totalt 760.000 gjestedøgn. Det er en liten nedgang.

En nederlandsk turist i Norge bruker i gjennomsnitt 636 kroner per døgn.

5. Storbritannia
De fleste britiske turistene i Norge kommer med fly og bor på hotell. Britene har en andel på ni prosent med 700.000 gjestedøgn.

En britisk turist i Norge bruker i gjennomsnitt 1066 kroner per døgn.

6. USA
Amerikanerne har sviktet Norge de siste årene. Sammenlignet med våre naboland er dette spesielt, og det skyldes trolig at det bare er syv ukentlige direkteruter mellom Norge og USA, mens det er 33 slike ruter fra Sverige. Totalt 329.000 gjestedøgn utgjør en andel på bare fire prosent.

Men når først amerikanerne kommer, så bruker de i gjennomsnitt 1136 kroner per døgn.

7. Frankrike
Franskmennene tar ut mer og mer kortere ferieturer gjennom hele året. Likevel tar de ut flest uker ferie om sommeren i Europa.

Gjestedøgn i Norge: 280.000 – fire prosent.

En fransk turist i Norge bruker i gjennomsnitt 557 kroner per døgn.

8. Spania
Antall gjestedøgn: 225.000 – tre prosent.

”Nordmenns hang til Spania som reisemål kan kanskje ikke sies å være gjensidig, men det nærmer seg”, skriver NHO Reiseliv.

En spansk turist i Norge bruker i gjennomsnitt 573 kroner per døgn.

9. Italia
Antall gjestedøgn: 196.000 – tre prosent

”Kunnskapen om Norge øker i Italia og Norge blir sett på som en trygg og eksklusiv nasjon å reise til”, heter det i rapporten. På grunn av dårligere italiensk økonomi er det likevel nedgang i italienske gjester, men når de først kommer bruker italienerne tre ganger så mye penger som turister fra Frankrike og Spania.

En italiensk turist i Norge bruker i gjennomsnitt 1592 kroner per døgn.

10. Japan
Ingen over – ingen ved siden. Riktignok står ikke japanerne for mer enn 129.000 gjestedøgn i den norske turistheimen. At dette er en viktig gruppe turister er likevel uomtvistelig.

Ingen av de andre nasjonene på topp-11-listen er i nærheten av å bruke like mye penger på sine ferieturer til Norge, som japanerne.

I gjennomsnitt bruker en japansk turist på ferie i Norge 2929 kroner per døgn.

11. Russland
Norge er lillebror i nordisk sammenheng som ferieland for russere. Åtte av ti russiske ferierende i Norden, legger turen til Finland. Bare en av 20 besøker Norge. Dette gir 67.000 gjestedøgn – et prosent av totalen.

Russerne som kommer til Norge betaler rimelig godt for seg. I gjennomsnitt bruker en russisk turist på ferie i Norge 1190 kroner per døgn.

Konklusjon
NHO Reiselivs direktør for næringspolitikk og kommunikasjon, Hilde Charlotte Solheim, konkluderte på en pressekonferanse tirsdag med at det kanskje ikke var så avgjørende å få alle svenskene på besøk, hvis man kunne fått flere av de som reiser langt.

- De som setter seg på et fly og har minst mulig med seg, de kan være ganske viktige for oss, oppsummerer Solheim.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.