Farten på nyboligsalget på Østlandet er fortsatt god, viser rapporten Econ Nye Boliger, som legges frem idag.

- Vi ser at nyboligsalget holder seg godt. Men salg og bygging er fortsatt på litt lave nivåer i forhold til boligetterspørselen. Slik sett bør det nok bygges enda mer i Østlands-regionen, hvis man skal få boligprisveksten ned på bærekraftige nivåer, sier seniorøkonom Roger Bjørnstad i Econ Pöyry til DN.no.

I løpet av de siste to månedene har Econ Pöyry registrert salg av 1.229 nye boliger på Østlandet. Dette er en økning på 34 prosent sammenliknet med samme tidsrom i fjor. I forhold til forrige tomånedersperiode falt salget med 5 prosent.

Det er vanlig at boligmarkedet roer seg betraktelig i årets siste måneder.

Rapporten Econ Nye Boliger kommer annenhver måned, og gir oversikt over pris- og salgsutviklingen i nyboligprosjekter på Østlandet.

5,5 prosent dyrere
I år ligger det an til at bruktboligprisene stiger ni prosent.

- Jeg forventer at det blir lavere prisstigning neste år, og nyboligsalget tar seg ytterligere opp i 2012.

Listeprisen per kvadratmeter i Econ Pöyrys database gikk opp med 5,5 prosent fra 2010 til 2011, til om lag 39.000 kroner, ifølge rapporten.

Listepris må ikke forveksles med endelig salgspris, men gir en god indikasjon på hva selgerne forventer seg.

- Vi vet ikke hva boligene faktisk ble solgt for, men med den økningen vi har sett i bruktboligprisene, er det naturlig at nyboligprisene også stiger, sier Bjørnstad.

Samlet har 29 prosent av boligene i Econ Pöyrys database en pris på over 45.000 kroner per kvadratmeter.

37 prosent koster 35-45.000 kroner per kvadratmeter, 26 prosent koster 25-35.000 kroner per kvadratmeter og 7 prosent koster under 25.000 per kvadratmeter.

Gjennomsnittlig kvadratmeterpris for alle boligene i Econ Pöyrys database er 39.800 kroner, som er 700 kroner høyere enn gjennomsnittsprisen i oktober. Høyest ligger Oslo Vest/Sentrum med et gjennomsnitt på 58.800 kroner per kvadratmeter. Hedmark ligger lavest med et gjennomsnitt på 25.800 kroner per kvadratmeter.

Bjørnstad peker på at det er byggekostnadene og bruktboligprisene som bidrar til veksten i nyboligprisene.

Flere usolgte
Totalt er det 12.180 boliger i prosjektene Econ Pöyry registrerte i desember. Nyboligsalget de siste to månedene utgjorde 10 prosent av disse, mot 11 prosent i forrige tomånedersperiode og 9 prosent på samme tid i fjor. Nyboligsalget har i siste tomånedersperiode vært størst i Oslo nord.

I desember i år var det 3.611 usolgte boliger. Ved forrige publisering i oktober i år var 3.338 boliger usolgte.

1.502 nye boliger har kommet til mellom disse to tellingene. Mens 22 prosent av de usolgte boligene fra oktober nå er solgt, er 33 prosent av de nye salgskandidatene solgt. Mellom oktober og desember i fjor ble det til sammenlikning lagt ut 810 nye boliger for salg, hvorav 34 prosent ble solgt.

Rapporten viser at de er flest usolgte boliger Oslo nord, Oslo øst/syd og Asker og Bærum. I prosent av antall boliger i prosjektene, er andelen usolgte størst i Hedmark med 47 prosent. Også i Øvre Romerike er andelen usolgte boliger høy, med 41 prosent.

Econ Pöyry har registrert salg av til sammen 6.705 nye boliger på Østlandet i 2011, mot 5.441 i 2010. Dette innebærer en økning på 23 prosent.

I gjennomsnitt var det om lag 11.500 boliger i prosjektene Econ Pöyry registrerte i år, hvorav knapt 3.300 var usolgte på tellingstidspunktene.

Mens antall boliger i prosjektene økte med 800 fra i fjor, var antall usolgte uendret.

Selvaag Bolig er den utbyggeren som har flest boliger i Econ Pöyrys database, mens DNB Eiendom har flest boliger av prosjektmeglerne.

Av de 394 prosjektene i Econ Pörys database har 113 prosjekter ikke hatt noe salg denne perioden.

Les også:
- Boligrente på 2,5-3 % til sommeren
- Løp og bind renten!
Tidenes laveste fastrente
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.