De amerikanske husholdningene har gått på en skikkelig økonomisk smell i de siste årenes finanstumulter.

Hele 40 prosent av amerikanernes samlede oppsparte midler er blåst bort i løpet av de tre siste årene, skriver tidsskriftet Forbes, ifølge di.se.

Det er i den omfattende forskningsrapporten Survey of Consumer Finances, som den amerikanske sentralbanken Fed presenterar hvert tredje år, som de katastrofale beløpene for innbyggerne i USA fremkomer.

Rapporten inneholder makrodata for de amerikanske husholdningene i perioden 2007 til 2010.

Vanskeligste tid siden 30-tallet
Og det er middelklassen i USA som har tatt den største smellen.

Medianen for verdien av alt hva husholdningene i USA eier er nå 77.300 dollar, tilsvarende i underkant av 465.000 kroner. Medianinntekten for en familie har samtidig falt 7,7 prosent til 49.600 dollar, tilsvarende i underkant av 300.000 kroner.

Fed påpeker at tallene ikke er veldig overraskende da den amerikanske økonomien i disse årene har vært gjennom sin vanskeligste tid siden den store depresjonen på 30-tallet.

USAs bruttonasjonalprodukt (bnp) har krympet over fem prosent i perioden, mens arbeidsløsheten ble doblet til 9,5 prosent. Siden 2010 er ledigheten falt til 8,3 prosent.

Les også: Økonomer spår sterk gjeldsvekst i USA

<b>- USA er konkurs innen 2020</b> (2011)
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.