Nesten fire av ti boligkjøpere er villige til å grave såpass dypt i lommeboken at de får toppleiligheten i et bygg, viser siste utgave av Boligmeteret, som Prognosesenteret utarbeider for Eiendomsmegler 1.

VURDERER. – Dette er en del av jobben, men når det er sagt, på rene verdivurderinger for refinansiering og lignende må folk forvente en kostnad på 2000–3000 kroner. Det er tross alt en del arbeid, sier eiendomsmegler Joakim Swartling.
VURDERER. – Dette er en del av jobben, men når det er sagt, på rene verdivurderinger for refinansiering og lignende må folk forvente en kostnad på 2000–3000 kroner. Det er tross alt en del arbeid, sier eiendomsmegler Joakim Swartling. (Foto: Brian Cliff Olguin)
– Når kunden står overfor et reelt valg så kan nok betalingsvilligheten være vesentlig større i mange tilfeller, sier avdelingsleder for prosjekt Jon Olav Halgunset i Eiendomsmegler 1 Oslo, som påpeker at undersøkelsen dekker hele landet og er en snittbetraktning.

Vanligvis er prishoppet mellom etasjer 50.000-100.000 kroner. Spranget fra første til andre etasje er normalt noe større.

Det samme gjelder fra nest øverste til toppetasjen, ifølge Halgunset.

– I prosjekter der vi får utsikt fra for eksempel fjerde etasje vil man fort kunne gjøre et sprang på 200.000 kroner for en leilighet på 80 kvadratmeter, sier Halgunset.

Sjeføkonom Kjell Senneset i Prognosesenteret mener en del leiligheter med luft og utsikt selges for billig.

– Noen boligbyggere kunne vært flinkere til å differensiere etasjeprisene. Boligbyggere som ikke allerede driver såkalt «dynamisk» prising bør snarest sette i gang med det. Boligbyggingen i dette landet er jo i all hovedsak business. Prisene «per etasje» bør settes slik at de akkurat så vidt får solgt den siste leiligheten. Det betyr høyere priser i de etasjene hvor leilighetene som er mest attraktive for de husholdningene med høyest betalingsvilje befinner seg, sier Senneset.

 

Les også:

Slik blir apples nye operativsystem

- Forbrukerne fremstår i alle fall ikke som pessimistiske(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.