Et infrastrukturselskap med Abu Dhabis statlige investeringsfond på eiersiden har saksøkt norske myndigheter for å ville senke prisene for gassleveranser gjennom distribusjonsnettet Gassled med inntil 90 prosent, skriver Financial Times tirsdag.

Store tapte inntekter
Den blåblå regjeringen godkjente i forrige måned et forslag fra den rødgrønne regjeringen fra desember 2012 om å redusere prisene i det gigantiske undersjøiske rørsystemet fra 2016.

Gassleds investorer mener beslutningen, som skal ha kommet fullstendig overraskende på dem, kan koste dem 40 milliarder kroner i tapte inntekter, ifølge FT.

Stevningen ble fremsatt mandag av Solveig Gas Norway, som er eiet av den kanadiske pensjonskassen, Allianz Capital Partners og Abu Dhabis investeringsselskap.

 

- Vi mener at beslutningen om å redusere prisene med 90 prosent er et betydelig brudd på våre rettigheter om å motta en fornuftig gevinst og at petroleumsloven ikke gir juridisk grunnlag for dette bruddet, sier toppsjef Trygve Pedersen i Solveig.

Pedersen mener beslutningen innebærer en betydelig overføring fra infrastruktureierne til eierne av felt som allerede har blitt utviklet eller nye felt som vil produsere gass uavhengig om prisnivået reduseres.

Flere rasler med sablene
Solveig kjøpte en 24,1 prosent-andel i Gassled fra Statoil for tre milliarder dollar i 2011.

To andre Gassled-investorer, Infragas Norge og Silex Gas Norway, er også del av søksmålet mot Staten.

Njord Gas Infrastructure, et samarbeid mellom den sveitsiske banken UBS og CDC Infrastructure, et datterselskap av den statlige franske banken CDC, stevnet Olje-og energidepartementet tidligere denne måneden. Njord eier åtte prosent i Gassled.

- Til etterretning
Det nær 8000 kilometer lange rørnettverket Gassled prosesserer og transporterer 96 prosent av gassen fra norsk sokkel og står for 20 prosent av gassen som blir forbrukt i EU.

Norske myndigheter har uttalt at priskuttet er myntet på å oppmuntre til økt leting og utvikling i Norskehavet og sørlige deler av Barentshavet, samtidig som en fornuftig gevinst for Gassleds investorer sikres, ifølge FT.

- Vi tar til etterretning at Solveig har varslet rettslige skritt. Vi har ingen ytterligere kommentarer, sier senior kommunikasjonsrådgiver Lise Rist i Olje- og energidepartemntentet til FT.

BAKGRUNN: - Undergraver Norges omdømme

Les også:
Britisk oljeminister vil ha tøffere regler

<b>Asia i dag: Økt systemrisiko i Kina</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.