«Vi er blitt meddelt at Russland utviser en av våre medarbeidere ved ambassaden i Moskva», skriver UDs pressekontakt Ane Lunde.
«Selv om dette var ventet ut fra de siste uttalelsene fra russisk side, anser vi utvisningen som uberettiget. Vår medarbeider har gjort en god jobb som diplomat, og utvisningen har ingenting med diplomatens utførelse av sine arbeidsoppgaver å gjøre», skriver hun videre.
Svarer på masseutvisning
Ifølge UD ønsker Norge fortsatt et konstruktivt forhold til Russland på områder av felles spørsmål. Norske myndigheter understreker også at de verdsetter det de omtaler som den gode kontakten Norge har med Russland i mange viktige spørsmål.
Russerne varslet tidligere denne uken at de totalt kommer til å utvise 150 diplomater.
Masseutvisningen kommer som et tilsvar på at Storbritannia, USA og flere andre land har utvist et tilsvarende antall diplomater som reaksjon på forgiftningen av en tidligere spion og hans datter i Salisbury i Storbritannia.
Advarte om konsekvenser
Storbritannia hevder Russland sto bak angrepet mot den russiske eks-spionen Sergej Skripal og datteren. Selv nekter russerne for noen som helst involvering.
Norge har på sin side valgt å utvise én russisk diplomat som følge av hendelsen.
– Vår opplevelse er at britene har levert god dokumentasjon, sa statsminister Erna Solberg (H) tirsdag til NTB.
Dagen før advarte den russiske ambassaden om at utvisningen kom til å få konsekvenser.
– Denne slags fiendtlige handlinger er ikke heldig for det gjensidige samarbeidet mellom landene, og den vil få konsekvenser, skrev ambassaden mandag.
Ventet russisk situasjon
Norges ambassadør til Russland, Leidulv Atle Namtvedt, var innkalt i møte i det russiske utenriksdepartementet fredag, etter det NRK erfarer.
Flere andre land, deriblant Sverige og Nederland, er i dag blitt informert om at deres diplomater må forlate Russland. Britene får én måned på seg til å redusere sitt antall diplomater til samme antall som Russland har i Storbritannia.
Da NTB kontaktet NUPI-forsker Jakub Godzimirski angående den russiske reaksjonen, beskrev han den som ventet.
Alternativet hadde vært å innføre økonomiske sanksjoner mot landene som har utvist russiske diplomater, noe som ville vært et langt mer aggressivt trekk.
– Det kommer neppe til å skje med det første. For Storbritannias del kan det være aktuelt å innføre sanksjoner mot rike russere i Storbritannia, men britene har også interesse av holde på disse forretningsmennene, sa Jakub Godzimirski.
– Beklagelig og uberettiget
Selv om USA har besluttet å utvise 60 russiske diplomater og stengt landets konsulat i Seattle, mener amerikanske myndigheter at Russlands reaksjon er urimelig.
– Det ser ut til at Russland har valgt å ta beklagelige og uberettigede steg som svar på vår totalt berettigede handling, sa Det hvite hus' talsperson Heather Nauert torsdag.
Hun åpnet også for at USA kunne komme med en ny motreaksjon på Russlands motreaksjon.
FN-sjef António Guterres sa torsdag at han er dypt bekymret over den tilspissede konflikten mellom Russland og Vesten.
– Situasjonen ligner nå i stor grad på slik vi hadde det under den kalde krigen og medfører at man må gjenopplive mekanismene for kommunikasjon og kontroll for å unngå eskalering og hindre at ting kommer ut av kontroll i situasjoner der spenningen kan øke ytterligere, sa Guterres.
(©NTB)(Vilkår)