ABG Sundal Collier øker lakseprisanslaget for 2015 med 2,50 kroner per kilo til 40,50 kroner per kilo, og ser en oppside på 20 prosent for lakseaksjene på seks måneders sikt. Det er imidlertid store ulikheter mellom selskapene. Det skriver Intrafish mandag.

Intrafish viser til en rapport fra ABG Sundal Collier.

I rapporten skriver ABGs analytiker Georg Liasjø at lakseaksjene har store forskjeller når det gjelder oppsidepotensial og risiko. Det har ført til en omrokkering av deres foretrukne lakseaksjer.

Foretrekker Lerøy

- Lerøy Seafood Group er vårt førstevalg, tett fulgt av Bakkafrost og Marine Harvest. Vår minst foretrukne aksje i sektoren er Salmar, som handles med en premie selv i forhold til bjellesauen, Marine Harvest, heter det i rapporten.

ABG har nedjustert sitt prisanslag for 2014 fra 40,50 kroner per kilo til 39,50 kroner, mens 2015-anslaget tas opp fra 38,0 kroner til 40,50 kroner.

Påvirkes av stigende kjøttpriser

- Det økte anslaget for 2015 relateres delvis til en grei utvikling i etterspørselen, og delvis grunnet en generell prisoppgang i konkurrerende produkter (kjøtt) på 10 prosent. Ledende indikatorer og våre estimater for 2014 viser fortsatt til en produksjonsvekst på 3 prosent (og vi tror faktisk at risikoen er på nedsiden), heter det i analysen, ifølge Intrafish.

Meglerhuset ser særlig på vaksinesalget i Norge og smoltutsettet i Chile når de skal estimere tilbudssiden i markedet.

«For tre år siden, i april 2011, kunne vi se at antall solgte laksevaksiner i Norge var opp 15 prosent på 12-måneders rullerende basis. Tilsvarende tall i år var en økning på kun 6 prosent. Når en tar hensyn til at Norge står for 56 prosent av den globale produksjonen, sier det seg selv at det vil bli vanskelig å få en gjentakelse av veksten i 2012 i 2015 når det gjelder tilbudet», heter det.

Tilsvarende utvikling ser en i Chile, hvor smoltutsettet var ned 15 prosent på rullerende 12-måneders basis, mens det i april for tre år siden var opp nesten 80 prosent, skriver Liasjø.

Han estimerer slaktingen (atlantisk laks, globalt) i 2014 til å bli 2.203.000 tonn, mens det i 2015 estimeres til 2.267.000 tonn.

Høyere lakseprisestimater fører til økte inntjeningsestimater, og økte kursmål:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.