Sametingspresident Vibeke Larsen trekker seg i mars etter å ha tapt en kampvotering mot utfordrer Ronny Wilhelmsen.

Begge tilhører Arbeiderpartiet, som lørdag samlet seg til en ekstraordinær samepolitisk konferanse i Lakselv, skriver iFinnmark.

I kampvoteringen om hvem som skal være partiets presidentkandidat til høstens sametingsvalg, trakk altså Wilhelmsen det lengste strået.

Vibeke Larsen sier til avisen at hun kjenner mistilliten så sterkt at hun velger å gå av ved første anledning, som er Sametingets plenumsmøte i mars. Hun får dermed bare noen få måneder i presidentrollen.

Bråk og mistillit

Larsen ble valgt etter at tidligere sametingspresident Aili Keskitalo trakk seg i begynnelsen av desember i fjor på grunn av mistillit.

Da ble Norske Samers Riksforbund (NSR) kastet ut av sametingsrådet, mens Arbeiderpartiet, Høyre og Árja inngikk et samarbeid og overtok styringen av Sametinget.

Bråket førte blant annet til at tidligere Ap-nestleder Helga Pedersen trakk seg som partiets presidentkandidat. I stedet ble Vibeke Larsen valgt til president, med Ronny Wilhelmsen som visepresident.

– Rotete

– Prosessen rundt valg av president- og visepresidentkandidat har i beste fall vært rotete. Arbeiderpartiet har jo ikke vært kjent for å behandle sine egne på et skånsomt vis. Det viser jo også denne prosessen, sier Vibeke Larsen til NRK.

I mars må det også velges et nytt sametingsråd, ifølge iFinnmark.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.