Det norske elsparkesykkelselskapet Ryde får nye eiere når private equity-fondet Equip Capital går inn som storaksjonær.

Det fremgår av en pressemelding tirsdag.

– Vi vil ta opp konkurransen med de store, internasjonale sparkesykkelaktørene, men det krever både kapital og proffe eiere. Derfor får vi nå med oss Equip på laget. De har spesialisert seg på å hjelpe norske selskaper med å vokse og konkurrere med store, multinasjonale selskaper, sier medgründer Johan Olovsson.

Ifølge meldingen er Ryde blitt markedsledende i Bergen og Trondheim og er nest størst i Oslo. I fjor omsatte selskapet for 45 millioner kroner, og ligger an til å tredoble omsetningen i år.

Gründerne blir med videre

Av meldingen går det frem at gründerne – Johan Olovsson og Espen Rønneberg – begge blir med videre. Ifølge Olovsson blir de to sittende igjen med i overkant av en tredjedel av aksjene i selskapet.

Kapitalinnhentingen gjøres som en kombinasjon av nedsalg fra enkelte aksjonærer og utstedelse av nye aksjer.

– Passive/eksterne aksjonærer selger seg ut, og det kommer ny vekstkapital inn. Det har vært viktig for oss å få inn en profesjonell eier som også kunne bidra med kapital for å kunne konkurrere mot de store internasjonale aktørene, skriver Olovsson i en epost til DN.

Equip Capital får på sin side en eierandel på rett over 60 prosent.

– Vår klare ambisjon er at Equip og Ryde skal profesjonalisere denne bransjen. Vi skal jobbe sammen med myndighetene for å legge til rette for mikromobilitet på en ansvarlig måte. Samtidig forventer vi at bransjen gis fornuftige rammebetingelser, sier Sverre B. Flåskjer, managing partner i Equip Capital i meldingen.

DN har vært i kontakt med Flåskjer. Han hadde ingen kommentarer til spørsmål om investeringsbeløpet eller hvor mye Ryde prises til. Heller ikke Olovsson hadde noen kommentarer til spørsmål om investeringsbeløpet eller prisingen av selskapet.

Equip Capital er altså et Oslo-basert pe-fond og ble grunnlagt av blant annet Flåskjer i 2018. Han hadde da sluttet brått i en lederstilling i oppkjøpsfondet Herkules.

Equip har investert i blant annet Rush, som eier og drifter trampolineparker, kosmetikkjeden Makeup Mekka og fastfoodkjeden Bastard Burgers.

Ut av Oslo – kom tilbake

Da konkurransen om elsparkesykkelmarkedet i Oslo hardnet til i 2019, trakk Ryde, den eneste norske aktøren, seg ut. For en måneds tid siden kunngjorde selskapet imidlertid sitt comeback, og er i ferd med å rulle ut rundt 3000 nye kjøretøy.

Da den norsk-svenske gründerduoen trakk seg ut i 2019 satset de i stedet på byer som Trondheim og Bergen. Disse byene har forsøkt å begrense tilbudet med anbud eller anbudslignende løsninger, men Ryde har fortsatt å plassere ut elsparkesyklene sine, bevæpnet med en juridisk utredning fra Ræder Advokatfirma. Dette har gjort dem til en kontroversiell aktør, blant annet beskrevet som «cowboyvirksomhet» av flere lokalpolitikere.

Fire rettsprosesser innledet av byene så langt har endt i Rydes favør. De mener anbud i realiteten sperrer utfordrere ute til fordel for de største selskapene og ugunst for både konkurransesituasjon og kunder.

– Aktørene i dette markedet er kapitalsterke og samtlige kan kjøre et nærmest ubegrenset antall elsparkesykler inn i Oslo om de vil, men det er det ingen som vil tjene på, aller minst byen. Det er veldig lett å ta opp eller ned mengden elsparkesykler så problemene her kan løses ganske kjapt, om vi blir enige, sa Olovsson til DN for en måned siden. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.