– Ærlig talt, så kan dette være ganske gunstig for Elon Musk, sier professor Stephen Diamond ved Santa Clara University School of Law i USA til Wired.com om forliket Musk og Tesla har inngått med det amerikanske finanstilsynet (SEC).

Fredag stupte Tesla-aksjen 13,9 prosent i USA etter at det ble kjent at SEC saksøkte Elon Musk for å ha villedet investorer med en tweet 7. august, der han skrev at han hadde planer om å ta Tesla av børs og at han hadde sikret finansiering.

«Musks villedende Twitter-meldinger fikk Teslas aksjekurs til å hoppe mer enn seks prosent 7. august og førte til en signifikant markedsforstyrrelse», mente SEC.

Aksjestupet fredag kveld førte til at Elon Musk, som eier rundt en femtedel av Tesla, tapte rundt 1,5 milliarder dollar eller 12 milliarder kroner.

Sent lørdag kveld norsk tid ble det kjent at myndighetene og Musk var kommet til enighet. Forliket innebærer at Musk går av som styreleder i elbilselskapet og får en personlig bot på 20 millioner dollar. I tillegg må Tesla betale en bot på 20 millioner dollar.

Musk og Tesla straffes dermed med bøter på til sammen 320 millioner kroner.

Beholder kontrollen over den daglige driften

Det kunne gått mye verre, påpeker imidlertid juridiske eksperter, som mener Elon Musk og Tesla faktisk har grunn til å puste lettet ut – selv om han nå blir kastet som styreleder:

– Han forblir toppleder, han er fortsatt majoritetsaksjeeier i selskapet, og han har fortsatt en plass i styret (som følge av at Musk eier rundt 22 prosent av Tesla-aksjene, journ.anm.), sier professor Stephen Diamond til Wired.

Selv om Elon Musk mister styreleder-posisjonen og dermed mister grepet om å sette agendaen for styremøtene, beholder Musk som toppsjef kontrollen over den daglige driften av Tesla, peker han på.

Det store spørsmålet nå er imidlertid hvilke nye personer som kommer inn i styret, understreker advokat Erik Gordon, som studerer entreprenørskap ved Ross School of Business ved University of Michigan, overfor nettstedet.

Tesla må nå innsette to nye, uavhengige personer i styret. Dette er også en del av forliket.

Bot og aksjekursbedring

De to jusekspertene påpeker også at det kunne gått mye verre for Musk hvis han ikke hadde inngått forlik med SEC, som i utgangspunktet ville forby Musk å være sjef eller direktør for et børsnotert selskap.

Hadde SEC vunnet frem i søksmålet, kunne det ført til at Musk aldri noensinne fikk lov til å ha en topplederstilling i et amerikansk børsnotert selskap registrert hos Sec. Dessuten kunne Musk ha fått store problemer med å hente penger til sine andre foretak, som Space X, Neuralink og The Boring Company.

Hvis forliket som er inngått betyr at Tesla-aksjen klyver oppover igjen når Wall Street åpner mandag, kan det dessuten fort ha lønnet seg for Musk og selskapet å ha betalt bøtene på 40 millioner dollar. Fredagens aksjekursfall barberte bort totalt over syv milliarder dollar fra Teslas børsverdi.

Taus om forliket

SEC skriver at Tesla og Musk har gått med på avtalen uten å hverken bekrefte eller benekte SECs anklager. Selv har Elon Musk så langt, søndag ettermiddag norsk tid, vært taus om saken etter forliket.

I Twitter-meldingen fra august skrev Musk at han hadde finansiering nok til å ta Tesla privat til 420 dollar per aksje.

Musk hadde regnet på hva det ville koste å ta Tesla av børs gitt at Saudi-Arabia ville gi en premie på 20 prosent, noe Musk anså som en standard premie.

«Denne utregningen resulterte i en pris på 419 dollar, og Musk sa at han rundet prisen opp til 420 dollar fordi han nettopp hadde lært om tallets betydning i marihuanakulturen og trodde kjæresten hans ville synes det var morsomt, hvilket riktignok ikke er en god grunn til å velge en pris», skrev Sec i sin begrunnelse for søksmålet som ble kjent tidligere denne uken.

420 er et kjent begrep/tall fra marihuanakulturen og viser til en gammel tradisjon om å røyke marihuana klokken 16:20 (4.20 pm) og 20. april.

Elon Musk svarte på søksmålet i en uttalelse fra Tesla torsdag denne uken:

– Denne grunnløse handlingen av Sec gjør meg veldig trist og skuffet. Jeg har alltid handlet i beste interesse for sannhet, åpenhet og investorer. Integritet er den viktigste verdien i mitt liv, og fakta vil vise at jeg aldri kompromitterte dette på noen som helst måte, sa han, ifølge Financial Times torsdag.

Selskapet la til at Tesla og selskapets styre har full tillit til Musk, hans lederskap og integritet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Risikerer livet for noen gram gull
Arbeiderne i gullgruven i det sørøstlige Venezuela jobber døgnskift i livsfarlige gruveganger, på jakt etter betaling for litt mat. Venezuelas økonomi har kollapset, gull er den sikre valutaen.
02:16
Publisert: