Tirsdag vedtar byrådet i Oslo en ny forskrift som skal slå ned på problemene som har kommet i kjølvannet av eksplosjonen i hovedstaden de siste årene. Det skjer etter noen dramatiske uker med diskusjoner omkring fyllekjøring og sikkerhet.
For bransjen er forskriftens viktigste vedtak et tak på 8.000 elsparkesykler totalt i Oslo. Disse skal fordeles likt på alle operatører som ønsker å drive og kvalifiserer til lisens.
Byrådet har også vedtatt å stenge for kjøring mellom klokken 23.00 og klokken 05.00 om morgenen alle dager i uken. Dette representerer en innstramning fra det opprinnelige forslaget der stengingen var foreslått til klokken 01.00.
– Gatene i Oslo skal være trygge for alle. Elsparkesykkel-situasjonen i sommer er blitt enda verre enn vi fryktet, fordi vi ikke fikk lov av regjeringen til å regulere dette tidligere, og aktørene i altfor liten grad har tatt ansvar, til tross for tydelige oppfordringer, sier byrådsleder Raymond Johansen i en pressemelding.
Antall elsparkesykler i Oslo varierer etterhvert som de forskjellige aktørene omdisponerer varelageret til andre markeder i Norge og utlandet, men i sommer har byrådet operert med at det er rundt 25.000 enheter i Oslo.
Dermed skal det totale antallet elsparkesykler i Oslo reduseres med omtrent to tredjedeler.
Trer i kraft i september
Forskriften vil være gjeldende fra begynnelsen av september. I mellomtiden mener Sirin Stav, byråd for miljø og samferdsel i Oslo, at utleie-aktørene bør opptre som om de allerede var virksomme.
– I mellomtiden har jeg en klar forventning om at utleieaktørene tar situasjonen vi står i på alvor, og iverksetter de kravene vi stiller med det samme. Når omfanget av skader ved bruk av elsparkesykler er så stort at helsevesenet roper varsko, må aktørene også ta selvstendig ansvar for situasjonen, sier byråden i pressemeldingen.
Foruten taket på 8000 og nattestengt inneholder forskriften følgende:
- Krav om spredning av kjøretøyene i fire soner i byen, som omtrent følger ringveiene.
- Kommunen har mulighet til å innføre soner med forbud mot bruk og/eller parkering, eller hastighetsbegrensning. Sonene vil kunne innføres når som helst i tillatelsesperioden, og kan være midlertidige eller permanente.
- Alarmfunksjoner med lyd skal være avslått mellom klokken 20.00 og 07.00 natt til hverdager, og mellom klokken 20.00 og 09.00 natt til lørdager, søndager og helligdager.
Voi-sjef Christina Moe Gjerde. (Foto: Didrik Linnerud Arnesen)
Enorm etterspørsel
Ettersom antallet fordeles likt mellom alle selskapene vil maksgrensen gi enda større utslag for dem som er store i dag. Sjef i største aktør Voi, Christina Moe Gjerde, kaller forskriften «bakstreversk og lite fremtidsrettet».
– Byrådet har gode intensjoner, men utviser et elendig politisk håndverk når vi har sett samme løsning feile andre steder i Europa, sier hun.
Selskapet viser til Madrid, der en lignende løsning skal ha skapt en «tap-tap-situasjon» for både næringen og byens innbyggere.
– Dette vil føre til et langt mindre attraktivt tilbud for brukerne med 20 apper og utleieaktører, slik som har skjedd i Madrid og Paris, der en håndfull utleieaktører har gått konkurs og hvor byen nå planlegger en anbudskonkurranse med strenge krav for å sikre et godt tilbud. Vi har flere års erfaring og sett denne modellen feile flere ganger, og hadde håpet at Oslo hadde lyttet til erfaringer fra andre markeder.
Etterspørselen etter elsparkesykler er usedvanlig høy i Oslo. Voi oppgir i dokumenter sendt Oslo kommune at byens innbyggere kjører tre ganger så mye som de i Stockholm, og mer enn syv ganger så mye som i Berlin.
Kombinasjonen skyhøye marginer og et hittil uregulert marked har utløst en knallhard kamp om Oslo. I fjor knivet hovedstaden om å være Europas største marked – ikke justert for befolkningsstørrelse – sammen med Paris. Siden da har tilbudet i Oslo økt med ytterligere 10.000 enheter til 26.000, mens Paris har stått stille på maksantallet bestemt i anbud: 15.000.
Mener forskrift er ulovlig
De største aktørene i Oslo mente på forhånd at forskriften var ulovlig, blant annet fordi taket på 8.000 er vedtatt politisk og ikke et resultat av en utredning. Både Voi og Ryde viser i sine høringssvar til EØS-lovgivningen, og Voi bestrider at tiltaket er forholdsmessig:
«Etter Vois vurdering legges det opp til det som langt på vei er umulige driftsvilkår, samt en uforutsigbarhet for aktørene som ikke står i forhold til hva kommunen oppnår ved inngrepet» skriver det svenske selskapet.
Tyske Tier mener på sin side at brukerdataene kommunen forlanger i praksis utgjør inngripende overvåkning. Dermed må Datatilsynet på banen, skriver selskapets advokat, Elden-partner Christian Flemmen Johansen, i et varsel.
Vil heller ha promilleforbud
Den estiske konkurrenten Bolt har allerede frivillig skrudd av tjenesten om natten på oppfordring fra Oslo universitetssykehus, og har sett en effekt. Selskapet tilbyr også taxi i samme app, og i helgen økte antallet turer med 25 prosent mot en uke tidligere, da elsparkesyklene var tilgjengelige om natten, ifølge talsperson Thomas Barbo.
Han forteller at over ti prosent av passasjerene deres forrige helg var elsparkesykkelbrukere som heller hadde valgt å ta taxi. Bolt foretrekker likevel en annen løsning:
– Jeg håper at myndighetene tar dette på alvor og innfører et promilleforbud så snart som mulig. Det å stenge elsparkesyklene om natten er ikke en langsiktig løsning, det påvirker dem som ønsker å bruke elsparkesyklene på en forsvarlig måte på nattetid i helgene. For eksempel de som skal hjem fra jobb, sier Barbo.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.