De inntok Oslos gater i fjor sommer.

Siden den gang har antall sparkesykler vokst voldsomt, og det er trolig over 10.000 av dem bare i hovedstaden.

Denne uken lanserte Wind seg i hovedstaden med planer om å plassere ut 2000 nye tohjulinger, som den sjette i rekken. Fra før finnes disse utleierne: Voi, Tier, Lime, Bird og Bolt.

– De seneste ukene har det kommet flere elsparkesykler på markedet. Samtidig har reaksjonene på feilparkerte elsparkesykler vært sterke. Vi forstår at folk er frustrerte, sier Christina Moe Gjerde, landssjef for Voi i Norge og Finland.

Voi tar nå initiativ til at bransjen sammen må rydde opp.

– Hverken byens innbyggere, medtrafikanter eller aktørene er tjent med situasjonen slik den er nå. Det må tiltak til for å få orden, sier Moe Gjerde.

Pilotprosjekt over to uker

DN har fått tilgang til en epost-korrespondanse som viser at Voi foreslår følgende overfor de andre aktørene:

  • Etablere et team på tre til seks personer som kan jobbe skift for å rydde opp der trengselen er størst, for eksempel Aker Brygge, Tjuvholmen og Nationaltheatret.
  • Alle bidrar der de ønsker at det skal ryddes opp.
  • Man deler regningen basert på flåtestørrelse.
  • Man kjører et pilotprosjekt de neste to ukene med påfølgende evaluering.
  • Voi kan ordne med det praktiske rundt sammensetning av team og fakturering.

Moe-Gjerde forventer at alle aktørene blir med på initiativet og understreker samtidig at brukerne fortsatt har et ansvar.

– Det er først og fremst brukernes ansvar å sørge for at parkering ikke skjer til hinder for befolkningen og medtrafikanter. Vi oppfordrer brukerne til å vise mer parkeringsvett, sier hun.

Tier er blant de største operatørene av elsparkesykler i Oslo. Norgessjef Lars Christian Grødem-Olsen synes initiativet er flott og sier det er noe de har foreslått for de andre selskapene tidligere. Ifølge ham offentliggjør Tier neste uke et eget initiativ hvor de kombinerer omparkering med å gi jobbtrening til unge.

– Mens vi venter på det har vi selv ansatt ekstra ressurser som de neste dagene vil omparkere elsparkesykler som hindrer ferdsel, inkludert Aker Brygge, Bjørvika og Youngstorget, sier han.

Elsparkesykler fra Bolt parkert i Torggata med et parkeringsstativ fra Voi i bakgrunnen.
Elsparkesykler fra Bolt parkert i Torggata med et parkeringsstativ fra Voi i bakgrunnen. (Foto: Didrik Linnerud Arnesen)

Vil ha byrådet på banen

Voi-sjefen har tidligere gått hardt ut mot Oslo-politikerne for å utvise manglende lederskap i møte med elsparkesyklene.

Hun gjentar sine formaninger overfor DN.

– Elsparkesykkelen har kommet for å bli. Vi opplever en ekstrem etterspørsel. Spørsmålet er hvordan reglene skal være og hvem som tar ansvar for helheten. Her må byrådet mer på banen, slik vi har etterlyst i over ett år, sier Moe Gjerde, som mener at også regjeringen har et ansvar:

– Det må tiltak til for å få orden, sier Voi-sjef Christina Moe Gjerde.
– Det må tiltak til for å få orden, sier Voi-sjef Christina Moe Gjerde. (Foto: Didrik Linnerud Arnesen)

– Vi opplever at kommunene peker på nasjonale myndigheter og omvendt. Slik vi ser det bør regjeringen gi tydelige føringer, også er det opp til kommunen å følge opp.

Moe Gjerde viser til hvordan bilen ble møtt da den kom.

– Da bilen ble et allment kjøretøy etter krigen laget kommunen plass i byen til å parkere. Når elsparkesyklene har gjort sitt inntog bør også kommunen legge til rette for dem.

Byråd for miljø og samferdsel i Oslo, Arild Hermstad (MDG), sier omfanget av problemet har økt denne sommeren i takt med flere aktører.

– Premisset for frislippet fra regjeringen var at aktørene skulle ta ansvar, men dette har de i liten grad gjort og kommunen har ingen reell makt til å regulere bruken, sier han.

Hermstad mener bransjen selv kan ta ansvar, og at reguleringer som for eksempel begrensning for bruk om natten er noe aktørene selv kan gjøre noe med. Han peker også på regjeringen.

– Hovedansvaret ligger hos regjeringen og samferdselsdepartementet. Gjennom valget om å likestille elsparkesykler og sykler har de selv skapt kaoset i norske byer, som etterlyser nasjonale retningslinjer til kommunene.

«Hvorfor har han ikke gjort noe før?»

Statssekretær Ingelin Noresjø (KrF) i Samferdselsdepartementet sier at den tidligere samferdselsministeren Jon Georg Dale hadde et møte med aktørene om problematikken i fjor.

– Han var tydelig på at de måtte rydde opp parkeringsproblemene og bidra til en forsvarlig og sikker bruk av syklene. Jeg er skuffet og overrasket over at de ikke har tatt vare på den tilliten og friheten vi ga dem. Det får nå konsekvenser.

Hun mener byrådet i Oslo driver med «ansvarsfraskrivelse», og refererer til Bergen kommune som mener byene har anledning til å stille krav.

– Det er også mulig å rydde opp ved å fjerne syklene mot gebyr for aktørene. Nå skal Hermstad nettopp gjøre dette. Hvorfor har han ikke gjort dette før? Det kan virke som han har hatt det mer travelt med å kritisere regjeringen enn å ta grep selv, sier Noresjø.

Hun sikter til at aktørene nå får en regning når Oslo kommune starter innsamlingen av sparkesyklene. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.