Striden mellom erkekonkurrentene Fjord Line og Color Line spisser seg til.

Konflikten handler om Fjord Line, som i år er nykommer på strekningen Sandefjord-Strømstad, må tilpasse seg Color Lines seilingstider.

Sandefjord kommune vedtok ifjor at Color Line, som har trafikkert strekningen i over 25 år, skal få seile klokken 08.00 og klokken 10.00. Og at Fjord Line dermed ikke kan få avgang noe senere enn klokken 06.30/06.45.

Forbereder rettssak

Etter et år med flere anker fra begge parter, behandling i Kystverket og i lovavdelingen i Justisdepartementet, kom tirsdag vedtaket fra Kystverket som i praksis innebærer at ballen nå er tilbake hos Sandefjord kommune. Og at kommunens vedtak om seilingstider blir stående, i alle fall inntil administrerende direktør Ingvald Fardal i Fjord Line eventuelt får saken vurdert i rettsapparatet.

– Du kjenner da oss?

– Ja?

– Nei, vi kommer ikke til å sitte stille, sier Fardal bestemt.

– Hva betyr det?

– Kystverket slår fast at ansvaret ligger hos kommunen. Dette handler om tilgang til havnen og likebehandling av aktører. Vi er helt klare på at seilingstid klokken 06.30 ikke vil være korrekt etter havneloven ettersom vi dermed blir skjøvet ut til et tidspunkt som er mindre interessant rent kommersielt. Alt før klokken 07.00 representerer en ubalanse mellom oss og Color Line. Dette kan løses ved at Color Line forskyver sin avgang til 08.30.

– Spiller det ingen rolle at Color Line kom først og har seilt fra Sandefjord i flere tiår?

– Nei, det spiller ingen rolle. Alt handler om balanse og like muligheter til å konkurrere, sier Fardal.

– Det betyr at dere saksøker Sandefjord kommune?

– Ja, vi forbereder nå et prosesskriv mot kommunen samtidig som vi anker det siste vedtaket fra Kystverket, sier Fardal.

Dårlig utgangspunkt

Sandefjord-ordfører Bjørn Ole Gleditsch (H) liker dårlig at Fjord Line varsler søksmål.

– Det beklager jeg. Vi har forsøkt å legge til rette for konkurranse ut fra at vi jo har en aktør her fra før. Jeg synes det er et dårlig utgangspunkt for et fremtidig mangeårige samarbeid at Fjord Line truer med søksmål, så dette synes jeg ikke noe om, sier Gleditsch.

Helge Otto Mathisen i Color Line er fornøyd med Kystverkets beslutning.

– Den betyr at avtalen mellom oss og kommunen er gyldig og at vi har de avgangene vi har fått slik vi har hevdet hele tiden. Og det må jo også være slik at en aktør som oss, som har investert store beløp i skip og havnefasiliteter, ikke skal risikere å bli presset til å overlate våre seilingstider til en nykommer. Vi ønsker Fjord Line velkommen som konkurrent, men det kan ikke skje til fortrengsel for oss som har operert der i en årrekke, mener Mathisen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.