Prestisjeprosjektet som så langt har kostet staten nærmere 37 milliarder kroner rakk kun å være åpen i åtte dager før problemene dukket opp.

Follobanen er et av de største samferdselsprosjektene Norge har sett noensinne, og ble åpnet med brask og bram i desember 2022. Nå vil samferdselsministeren ha en ekstern granskning av prosjektet.

– Det har kommet frem informasjon som bekymrer meg. Det er behov for at vi får en ekstern granskning av dette, sa Nygård etter hastemøtet.

Bane Nor har gitt en plan for gjenåpning i løpet av januar, opplyste han.

– Jeg forventer at Bane Nor leverer på denne, sier Nygård.

Fikk ny informasjon

Follobanen har kostet staten 36,8 milliarder kroner så langt. Prestisjeprosjektet ble åpnet 11. desember, men måtte stenge igjen etter kun åtte dager på grunn av varmgang i et elektrisk anlegg.

Det var grunnen til at Nygård innkalte topplederne i Bane Nor, Jernbanedirektoratet og Statens jernbanetilsyn til hastemøte tirsdag.

Til pressen som hadde møtt frem, sier Nygård at det kom frem informasjon på møtet som er ny for ham.

– Det handler om at det har vært knyttet en viss usikkerhet når det gjelder den løsningen som er valgt knyttet til returstrøm og jording, sier Nygård.

Ifølge Nygård har enkelte konsulentmiljøer stilt spørsmål ved om løsningen har vært god nok.

– Derfor mener jeg det er riktig å få en ekstern granskning av dette, for å få klarlagt årsaksforholdene og kunne lære av dette, sier samferdselsministeren.

Støtter granskning

Bane Nors administrerende direktør Gorm Frimannslund sier han støtter en uavhengig granskning av problemene på Follobanen.

– Det jeg har forklart, er at vi har en situasjon hvor vi har flere skjøter som måtte byttes, de har vært underdimensjonert og er i ferd med å bli byttet, sier Frimannslund, som mener det er fornuftig med en uavhengig granskning av det som har skjedd.

– Vi er trygge på at det vil avdekke læringspunkter som alle vil kunne ta med seg videre, sier Frimannslund.

I tillegg til skjøtene må man redimensjonere jordingsløsningen på Follobanen og gå tilbake til en mer klassisk måte å håndtere returstrøm på. Follobanen brukte først en unik måte å håndtere returstrøm på, ifølge direktøren.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.