– Dette er en intern sak som jeg synes er vanskelig å kommentere. Men eposten jeg har sendt til resten av styret står jeg ved, sier Lars Jørgen Pamer (49).

NRK Sogn og Fjordane kunne igår fortelle at Pamer trakk seg med umiddelbar virkning fra styret i Fjord1 i slutten av april, og at han i en epost til styret argumenterer for at fjorårsregnskapet ikke er riktig. Pamer mener blant annet det ligger et latent tap på sikringsforretninger på 130 millioner kroner, og at regnskapet burde vist et underskudd på 107 millioner – og ikke et overskudd på 24 millioner.

– Jeg tok dette opp i styret på en ryddig måte, men det ligger jo i kortene at det ikke ble tatt hensyn til. Da kunne jeg ikke fortsette. Jeg mener Finanstilsynet burde se på saken, sier Pamer.

– Har du tatt initiativ til det?

– Nei, jeg har kun tatt konsekvensen og trukket meg, sier han.

«Aldri opplevd maken»

Pamer ble valgt inn i styret da Sævik-familien kom inn på eiersiden med 41 prosent av aksjene. Også styregrossist Eva von Hirsch (64), som ifjor ble valgt inn i styret for majoritetseier Sogn og Fjordane fylkeskommune (59 prosent), har trukket seg fra styret ett år før tiden.

TRAKK SEG I APRIL. Lars Jørgen Pamer.
TRAKK SEG I APRIL. Lars Jørgen Pamer.
– Man sitter i et styre for å bidra til at det skjer en positiv verdiutvikling, ikke for å drive posisjonering på vegne av aksjonæren man er valgt inn av. Jeg kontaktet fylkeskommunen flere ganger i løpet av våren med beskjed om at her står det ikke bra til. Ingenting skjedde før jeg i en kort sms fikk beskjed om at jeg er valgt inn for Sogn & Fjordane fylkeskommune. Jeg har aldri opplevd maken. Men så har jeg heller aldri sittet i et styre med så mange politikere, sier von Hirsch.

– Hva mener du med at det ikke står bra til i selskapet?

– Fjord1 har blant annet tapt en rekke anbud, og jeg mener selskapet ikke har god nok kompetanse på dette feltet. Vi hadde den kunnskapen i styret, men den ble ikke brukt til noe som helst.

– Du kritiserer i en epost til fylkeskommunen og styret også styreleder Sandal, og du beskriver styremøter preget av oppgitthet, taushet, kuelse og utrygghet?

– Ja, og jeg står ved det jeg har skrevet, sier von Hirsch.

«Skittkasting»

Styreleder, den tidligere statsråden og arbeiderpartipolitikeren Reidar Sandal (65), mener både han, styret og administrasjonen i Fjord1, har fulgt alle spilleregler.

TRAKK SEG ETT ÅR FØR TIDEN. Eva von Hirsch.
TRAKK SEG ETT ÅR FØR TIDEN. Eva von Hirsch. (Foto: NTB scanpix)
– Både administrasjonen, våre revisorer fra PwC, styret og generalforsamlingen har gitt aksept for at overskuddet ifjor var 24 millioner kroner. Så hadde vi et styremedlem som ikke ville godta dette og trakk seg. Han ble etterfulgt av ytterligere et styremedlem som kastet seg på karusellen med påstander om at ansatte mangler grunnleggende kompetanse samt med skittkasting mot styreleder. Det er klart at dette er veldig uheldig for selskapet og for ansatte som på et fullstendig urimelig grunnlag blir kritisert. Men vi har ingenting å skjule og mener vi har gjort alt rett.

– Hva med kritikken av deg som styreleder?

– Jeg vil ikke være med på å konkurrere om å komme med udokumenterte og ukorrekte formuleringer.

 

Les også: - Det er som et fergekjøp for oss   (2013)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.