Lørdag kom nyheten om at koronautbruddet om bord på Hurtigruten-skipet MS «Roald Amundsen» var betydelig større enn det som ble meldt fredag.

En femtedel av de ansatte på ekspedisjonsskipet har testet positivt for koronaviruset.

For øyeblikket ligger skipet til kai i Tromsø uten gjester om bord.

For øyeblikket ligger ekspedisjonsskipet «Roald Amundsen» til kai i Tromsø.
For øyeblikket ligger ekspedisjonsskipet «Roald Amundsen» til kai i Tromsø. (Foto: Rune Stoltz Bertinussen/NTB Scanpix)

– Hovedfokuset vårt er på å håndtere situasjonen og hjelpe de som har fått påvist smitte. Vi tar ansvar for det som har skjedd, og vil gjøre det vi kan for å hjelpe gjestene, de ansatte om bord på skipet og våre kolleger som er innlagt på sykehus i Tromsø, sier Skjeldam.

Hurtigruten har per nå fem skip i rutetrafikken mellom Bergen og Kirkenes. I tillegg til MS «Roald Amundsen» har Hurtigruten også to ekspedisjonsskip i drift langs norskekysten og på Svalbard.

Vil revurdere tiltak

Administrerende direktør Skjeldam ønsker ikke å spekulere i hvilke økonomiske konsekvenser situasjonen vil ha for Hurtigruten på dette tidspunktet.

– Det er ikke noe vi bruker tid på nå, sier han til DN.

Han understreker at de ikke har hatt noen smitte tidligere på sine skip, og sier de nå vil revurdere smittetiltakene de har satt inn.

– Vi har hatt smitteverntiltak på plass gjennom hele krisen, og fulgt både norske og internasjonale smitteverntiltak. Vi har ikke hatt noe smitte på våre skip tidligere og har vært langt over reglene som gjelder. I lys av dagens situasjon vil vi selvfølgelig revurdere de tiltakene vi har satt inn.

De ser så langt ikke noe behov for å innstille flere skip utover et skip som skulle reist fra Tromsø til Svalbard fredag.

– Det viktigste for oss nå er å håndtere situasjonen, kommunisere med våre passasjerer, og understreke at det skal være trygt å reise med våre skip, sier Skjeldam.

Ifølge FHI er 69 kommuner berørt av koronautbruddet på Hurtigruten. Kommunene det gjelder er spredt over samtlige fylker i Norge.

Frykter ikke langsiktig effekt

Professor i markedsføring på Handelshøyskolen ved Universitet i Sørøst-Norge, Kåre Sandvik, frykter ikke for de langsiktige konsekvensene for Hurtigruten.

– Jeg tror ikke dette vil ha noen langsiktig effekt, men det vil nok kunne gjøre det utfordrende å fylle opp cruisene i høst. Derfor vil det nå være kritisk for Hurtigruten å være åpne om årsakene til utbruddet og hvilke tiltak de iverksetter for å unngå at nye utbrudd vil komme i fremtiden.

Avhengig av håndtering

Sandvik mener Hurtigruten kan komme ut av dette med omdømmet i behold, men at det er avhengig av hvordan de håndterer situasjonen.

– De har fortsatt muligheter til å komme positivt ut av dette, men det er avhengig av hvordan de håndterer situasjonen, inkludert servicenivå og oppfølging av passasjerene som er satt i karantene, sier Sandvik.

Dosent ved UiT, Kristen A. Ellingsen, sier Hurtigruten i tiden fremover vil bli evaluert etter informasjonen de gir og har gitt. Han tror at folk vil unnskylde Hurtigruten om de har kommet ut med riktig informasjon.

– Om de informerer feil vil det gå ut over omdømmet, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.