Gjennom det stadig mer populære fenomenet folkefinansiering har den lille oppstartsbedriften Friendr fra Bergen nylig hentet fem millioner kroner.

– Jeg må innrømme at jeg var litt skeptisk til å ha den kampanjen gående midt i ferien, men det gikk over all forventning, sier gründer Jesper Algaard.

Han har bakgrunn fra finans og var partner i tidligere Forvaltningshuset, nå Søderberg og Partners, men valgte i 2016 å forlate bransjen for å satse selv.

Med appen «Venn» vil han matche ensomme vennesøkere.

– Det vi egentlig ønsker er å kunne forutse de overraskende vennskapene, sier Algaard.

Etter den friske kapitalinnsprøytningen prises venneappen hans til 35 millioner kroner.

Kobler venner

I snart fem år har Algaard og hans Friendr jobbet med å utvikle en app som basert på en mengde datasett skal la vennesøkende kunder finne den perfekte matchen.

Selskapet fikk først avslag på søknad om støtte fra Innovasjon Norge for to år siden. Risikoen for å mislykkes ble vurdert som for stor, ifølge Algaard. Den gang hadde Friendr utstedt og solgt aksjer i selskapet for å hente inn én million kroner.

Nå får gründerlaget derimot medvind. Gjennom folkefinansieringstjenesten Folkeinvest har 209 ulike investorer slengt seg på oppstarten. To millioner i eksisterende gjeld er blitt konvertert til aksjer, og tre millioner i frisk kapital er blitt hentet inn. I tillegg har Innovasjon Norge besluttet å gi Friendr støtte.

Oppstartslånet fra Innovasjon Norge er på 1,5 millioner kroner.

Algaard forklarer at det Innovasjon Norge typisk ser etter hos et selskap er kundenes betalingsvilje. Da Venn-appen ikke tar betalt per i dag, måtte de ty til andre måter å vise dette på.

– Gjennom kundenes bruksmønster kunne vi vise at en gjennomsnittlig kunde bruker syv minutter av sin dag inne på appen. I Innovasjon Norge sin bok er kundenes tidsbruk en god indikator på at de mest sannsynlig vil bruke penger på sikt og, forklarer Algaard.

Venter markant vekst

I dag nærmer tjenesten seg 7500 brukere i Norge. Likevel anslår Friendr å ha opp mot tre millioner aktive bruker innen utgangen av 2024. Da anslås også abonnementsinntektene, som per dags dato er ikke-eksisterende, å være på 76 millioner kroner.

– Ingenting har gått viralt så langt, sier Aalgard.

Til tross for lave brukertall er den tidligere finansmannen optimistisk. Han poengterer at selskapet nærmest ikke har markedsført prosjektet, og at brukerne i stor grad har kommet gjennom å høre om appen fra andre.

– Jeg tror veksten vil stige markant. Vi har jo ikke hatt all verdens penger å markedsføre for tidligere, men kommer til å gå mer aktivt til verks nå.

– Kan ikke suksessen være kortvarig og skyldes at folk ikke har møttes fysisk under pandemien?

– Pandemien har på en måte gitt oss medvind, men det må nevnes at prosjektet begynte lenge før korona. Vi har jo mistet en stor del av markedet, som forretningsreisende og backpackere, svarer Algaard.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.