Fredag slo Østre Landsret fast at 28-åringen brøt loven da han hentet passasjerer mot betaling via Uber-appen. Dermed stadfester den danske lagmannsretten en tidligere dom fra tingretten i København.

Under rettssaken forklarte sjåføren at han i løpet av 2015 hadde kjørt 315 turer med en samlet inntekt på rundt 36.500 danske kroner. Han var imidlertid kun tiltalt for to turer i november i fjor og én i februar i år.

Retten slår fast at 28-åringen har kjørt taxi uten å ha yrkesførerbevis og uten at bilen var godkjent som taxi.

Uber er skuffet

– Vi har stor respekt for det danske rettssystemet, men vi er selvfølgelig dypt skuffet over avgjørelsen, skriver Oliver Carra, Ubers nordiske kommunikasjonssjef, i en kommentar.

– Vår oppfatning er at sjåføren kan anke dommen, noe han har rett til. Vi støtter ham i beslutningen, uansett hva han velger å gjøre – og vi støtter generelt sjåfører i Danmark, fortsetter Carra.

Han mener det trengs en endring i reglene for taxier og samkjøring.

Vurderer tiltale mot selskapet

Saken er prinsipielt svært viktig. Seks tilsvarende saker ble avgjort av lagmannsretten i juli, og en lang rekke saker skal nå opp for retten.

Nå vurderer dansk påtalemyndighet muligheten for å ta ut tiltale mot Uber.

– Uber har vært siktet for medvirkning til sjåførens overtredelser. Nå skal vi se om det er grunnlag for å tiltale selskapet. Det tror jeg vi kan. Nå har vi jo landsrettens ord for at Uber-systemet er i strid med den danske taxiloven, sier aktor Rikke Jensen.

Glade taxisjåfører

Leder Søren Nicolaisen i bransjeforeningen Taxiførere i Danmark mener politiet nå bør trappe opp innsatsen mot Uber og selskapets sjåfører.

– Det er godt å få en klar dom. I to år har det blitt omtalt som en gråsone. Nå står det svart på hvitt. Det står i dommen. Uber-kjøring i Danmark er ulovlig, sier Nicolaisen.

Han støttes Jan Villadsen, leder i Transportgruppen i fagforeningen 3F.

– Vi er glade for at domstolene også i andre instans er kommet frem til at dette er ulovlig. Vi hadde nå heller ikke ventet noe annet. Men det er kjedelig at det har tatt to år, sier Villadsen.

I Norge ble en Uber-sjåfør i tingretten frifunnet for pirattaxikjøring, men lagmannsretten har opphevet avgjørelsen – og saken skal tilbake til tingretten. Tre sjåfører for Haxi – en lignende tjeneste – ble i lagmannsretten frifunnet, og Høyesterett har forkastet anken i saken. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.