– Det er trykket stemning. Hadde jeg skullet til Gran Canaria tre dager senere, så hadde jeg ikke dratt, sier Sebastian Nordahl.

I skrivende stund sitter han med sin kone, sønnen og en venn av sønnen. Flyet deres skulle gått klokken 17.45 norsk tid, men er foreløpig utsatt til 19.30.

– Det er nok ganske mange som har fått litt hast med å komme seg hjem. For tre dager siden var det fremdeles ledige billetter til flyet, nå er det stappfullt.

Kaotiske tilstander

På torsdag annonserte statsminister Erna Solberg de mest inngripende tiltakene Norge har sett i fredstid, som følge av koronapandemien. Lørdag ble det klart at tiltakene blir enda strengere. Fra mandag morgen klokken 8. Solberg presenterte tiltaket under en pressekonferanse lørdag kveld.

Det vil bli vedtatt en bortvisningsinstruks for «folk som kommer her, som ikke har et spesielt behov for å være i Norge», sa statsministeren. Det blir også intensivert grensekontroll.

– Ingen får reise inn i Norge, og alle vil bli avvist ved grensen. Kun de som har kritisk grunn til å komme til Norge, skal få det. Vi gjør dette for å beskytte oss mot smitte, understreket Solberg.

Nordahl har vært på øya siden forrige fredag, og belager seg nå på to uker karantene når han kommer hjem. Han forteller om smått kaotiske tilstander på flyplassen.

– Køen til sikkerhetskontrollen sto ut døren. Jeg vil tippe det var mellom 1000 og 1500 nordmenn som skulle inn samtidig. Det er folk som egentlig skal være her én eller to uker til, men som vil komme seg hjem nå. Det er jo helt jævlig det som foregår, mens de som er ute og reiser føler seg nok litt dumme og.

Anbefaler alle å vurdere hjemreise

De siste ukene har nordmenn blitt pepret med stadig nye anbefalinger, og Nordahl presiserer at han ikke ville reist om planlagt avreise var tre dager senere.

Utenriksdepartementet fraråder nå alle reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land. Nordmenn på reise i utlandet bes om å vurdere snarlig hjemreise.

Nordmenn rømmer kanariøyene som følge av koronaviruset. Bildet er fra Gran Canaria hvor nordmenn boarder et Norwegian fly på vei til Oslo.
Nordmenn rømmer kanariøyene som følge av koronaviruset. Bildet er fra Gran Canaria hvor nordmenn boarder et Norwegian fly på vei til Oslo. (Foto: Privat)

– Vi har tatt denne beslutningen basert på at situasjonen nå endrer seg fra time til time. Stadig flere land stenger grensene og innfører karantenetiltak, mens det stadig blir kansellert flere flyavganger, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) til NTB.

UD oppfordrer også alle norske borgere som er på reise i utlandet, til å vurdere å reise tilbake til Norge så fort som mulig.

– Restriksjonene fra andre land skjer så raskt at det er svært viktig å komme med denne frarådingen nå, sier Søreide, som legger til at en slik fraråding er det sterkeste oppfordringen UD kan gi, og at et totalt forbud dermed ikke er aktuelt, sier hun til nyhetsbyrået.

– Må komme tilbake til hvordan vi løser dette

Passasjerer på vei inn i Norwegian-fly på vei fra Gran Canaria til Trondheim.
Passasjerer på vei inn i Norwegian-fly på vei fra Gran Canaria til Trondheim. (Foto: Foto: Privat)

Solberg sa på pressekonferansen at regjeringen er i dialog med Norwegian og SAS for bistand til frakt av smittevernsutstyr fra Kina til Norge.

Lørdag ettermiddag hadde de store flyselskapene knapt klart å fordøye beskjeden om at flyplassene stenger og flyene parkeres.

Norwegians informasjonsdirektør Lasse Sandaker-Nielsen sier i en kommentar:

– Vi forholder oss selvfølgelig til de beslutningene myndighetene tar og må komme tilbake til hvordan vi løser dette med tanke på våre kunder og ansatte.

Selskapet kan ikke si akkurat nå hvor stor andel av flyvningene som berøres av stengningene.

Flere eldre

De mest utsatte for Covid-19 – sykdommen man får om man blir smittet av koronaviruset – er eldre mennesker, samt voksne med underliggende helseproblemer. Nordahl bekrefter at flere av dem som var i køen til sikkerhetskontrollen var eldre.

– Det er jo ikke hyggelig å bli syk, men jeg er i slutten av 40-årene og med forholdsvis god helse. Det er flere eldre her, sier han.

Han mener likevel at det ble tatt enkelte forholdsregler, tross situasjonen.

– Folk sto som sild i tønne helt til de kom på innsiden av sikkerhetskontrollen, men det de hadde gjort var å lage en egen sittesone for folk med unger og gamle folk. Dessuten har folk mye bagasje, så man står med naturlige mellomrom mellom seg. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.