NVE har startet en ny runde med vanning av Veslemannen. Den siste uken har fjellpartiet beveget seg over 70 centimeter.

Vanningen startet 02.20 natt til tirsdag, opplyser Norges vassdrags- og energidirektorat

(NVE).

I en pressebriefing tirsdag morgen opplyste sjefgeolog ved NVE, Lars Harald Blikra, at det tilføres 18.000 liter vann til Veslemannen hver fjerde time.

Hastigheten i fjellpartiet har på grunn av kulde og snø avtatt noe i løpet av natten. Blikra opplyser at vanntilførselen vil fortsette utover dagen.

– Det tar fire og en halv time før vi ser påvirkningen på bevegelsen, og vi ser nå en svak økning, sier Blikra.

Mer enn i hele 2016

Det siste spesialvarselet fra met.no indikerer lavere temperaturer enn tidligere og nedbøren som kommer vil sannsynligvis være snø. Dette vil redusere den naturlige tilførselen til området, opplyser NVE.

Den siste uken har det vært bevegelser i Veslemannen på over 70 centimeter, noe som er mer enn i hele 2016. Blikra påpeker at bevegelsene bare har påvirket Veslemannen, ikke resten av fjellet.

Ifølge ordfører Lars Olav Hustad, begynner situasjonen å tære på de evakuerte beboerne, men de er fremdeles ved godt mot.

Vil få hele Veslemannen ned

Det var mandag ettermiddag NVE opplyste at de ønsket å gjenoppta vanntilførselen til fjellpartiet.

– Målet vårt er å få hele Veslemannen ned, sa sjefgeolog Lars Harald Blikra på en pressekonferanse mandag ettermiddag. Det vil i tilfelle bety at mellom 120.000 og 180.000 kubikkmeter stein skal rase nedover fjellsiden.

For halvannen uke siden tilførte NVE 75.000 liter vann bare i løpet av drøye seks timer. Selv om bevegelsene økte mye, ble fjellpartiet stående. Denne gangen håper NVE at de har lykken med seg.(Vilkår)