Klokken tikker stadig nærmere en storstreik i norske SAS. Allerede i morgen kan alle de norske SAS-pilotene gå ut i streik. Mens NTB melder at partene nå møtes til forhandlinger, sender Norsk Flygerforbund ut en pressemeldingen knyttet til hvordan deres danske kollegers uttalelser om konflikten skal oppfattes.

Årsaken er en artikkel i onsdagens DN kunne skape inntrykk av at de danske pilotene ikke støtter de norske pilotenes streik.

Tirsdag sa leder René Arpe i Dansk Pilotforening at han ikke ville kommentere bruddet i de norske forhandlingene i detalj.

– Jeg har ikke noe informasjon om grunnlaget de norske pilotene sa nei til, sa Arpe til DN.

På spørsmål om pilotene i Norge kan kreve mer enn kollegene i Sverige og Danmark, svarte han:

– Prinsipielt har jeg et syn. Jeg kan ikke forstå hvorfor det virker umulig å komme til enighet med samme ramme i oppgjøret som vi hadde, sier Arpe.

I etterkant har altså Norsk Flygerforbund gått ut og sagt at det ikke medfører riktighet at de danske pilotene ikke støtter de norske.

Norsk Flygerforbund viser til en oppdatering på den danske pilotforeningens Facebook-side:

– Formannen har ikke uttalt seg om de krav våre norske kolleger stiller. Vi støtter naturligvis de norske piloter i deres lovlige konflikt, heter det der.

Pressemeldingen fra de norske flyverne understreker at de visste dette:

– Vi har alltid visst at vi har hatt støtte fra våre danske pilotkolleger, og er veldig glade for det, sier Jens Lippestad og Jan Levi Skogvang, forhandlingsledere for SAS-pilotene i Norsk Flygerforbund og Parat.

– Skittkasting

I en separat pressemelding fra Svensk Pilotförening (SPF) kommer det frem at de svenske pilotene, som selv var i streik i 2016, skriver at de gjenkjenner mediebildet som skapes av pilotenes arbeidsvilkår.

– Den sentrale arbeidsgiverorganisasjonen, denne gangen i Norge, står også i denne arbeidskonflikten for skittkasting med falske opplysninger om pilotenes hverdag med det formål å få allmennheten til å stille spørsmål rundt pilotenes rettigheter, heter det i pressemeldingen fra den svenske arbeidstagerorganisasjonen.

– SPF er helt enige med våre norske kolleger om at SAS-pilotene historisk har godtatt uslåelige oppforinger og svekkelser hva gjelder lønns-, pensjons- og arbeidsvilkår når det har vært helt avgjørende for selskapets overlevelse.

SPF beskylder arbeidsgiversiden for en «høyst bevisst og langsiktig mediestrategi som ligger helt i linje med hvordan arbeidsgiverorganisasjoner de siste årene har utfordret den skandinaviske modellen og arbeidstagernes rettigheter», avslutter Martin Lindgren og Hans Sjöberg, som er henholdsvis leder for SPF og leder for de svenske SAS-pilotene.

– Overdriver

Torbjørn Lothe, som er administrerende direktør i arbeidsgiverorganisasjonen NHO Luftfart reagerer på uttalelsen fra den svenske pilotforeningen.

– Det var jo voldsomt. Her tror jeg foreningen overdriver, skriver han i en epost og legger til:

– Våre opplysninger kommer jo fra selskapets eget bokholderi, og er de realitetene vi alle må forholde oss til når lønns- og arbeidsvilkår skal diskuteres.

Han sier pilotene må innse at de er en privilegert yrkesgruppe med svært god lønn og gode arbeidsvilkår.

– Statistikk fra SSB viser at av 330 yrker i Norge ligger pilotene på sjetteplass lønnsmessig med en gjennomsnittlønn på 84.000 i måneden, bare slått av aksje- og skipsmeglere og toppledere fra næringslivet og de største offentlige virksomheter, avslutter Lothe.(Vilkår)