Avinors prosjekt med såkalt preclearance innebærer at den amerikanske grensa nærmest flyttes til Oslo Lufthavn Gardermoen med pass-, grense- og tollkontroll der, ifølge Aftenposten.

– Det at dokument- og tollkontrollen skal foregå i Norge og før avreise, vil nødvendigvis bety at reisende til USA må møte opp på flyplassen enda tidligere enn i dag. Preclearance betyr ikke at noen slipper kontroll når de skal reise til Amerika, sier direktør for infrastruktur og samfunnskontakt i SAS, Ove Myrold.

SAS har regnet ut mulige merkostnader på opptil 120 millioner kroner på grunn av forventet økte forsinkelser og økte utgifter til bakkeservice. I tillegg vil de som reiser til USA via Oslo måtte legge inn ekstra tid for å rekke kontrollen før avreise. Selskapet vil ikke benytte ordningen hvis den kommer på plass.

I motsetning til SAS mener Norwegian ordningen vil være en stor fordel for passasjerene og øke verdiskapningen i luftfarten, og de vil benytte den. Samferdselsdepartementet har den formelle kontakten med USA om preclearance, som uansett ikke vil komme på plass før om flere år.

(©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.