– Norske tog trenger 25 nye tog i året så langt vi kan se. Nå haster det å komme i gang med ny stor togkontrakt, sier direktør Øystein Risan i Norske tog, som eier og forvalter tog for utleie til persontogoperatører i Norge.

– Det er kritisk. Vi er utsolgt, vi har ikke mer å gå på. Gamle tog betyr lavere pålitelighet. Det vil si mer forsinkelser og innstillinger, sier Risan til NRK.

Han sier han trenger 3 milliarder kroner årlig til å investere i nye tog.

På tog av type 7 på Bergensbanen pågår det nå store ekstraordinære jobber for å holde togene i drift. Togene er mellom 31 og 37 år gamle, og det tar nær tre uker å reparere to vogner.

Lokaltogene som i dag brukes mellom Stavanger og Sandnes, og mellom Lillestrøm og Spikkestad, type 72, må også gjennom en midtlivsoppgradering.

– Når tog stopper oftere, betyr det at de må oftere på verksted, og vi får færre tog til å kjøre passasjerer. Og de vi kjører blir trangere, fullere og det blir mer forsinkelser sier Åge-Christoffer Lundeby, pressesjef i NSB.

– I tillegg behøves det nye tog til lokaltrafikken, og fjerntogene til Bergen er også klare for utskifting, mener Lundeby.

Samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) er enig i at det er mye gammelt togmateriell.

– Norske tog kan føle seg trygg på at vi skal fortsette satsing også på togmateriell. Men når de sender ett forslag til eieren sin til 2020-budsjettet, må de forstå at de må vente til det budsjettet kommer før de får svar, sier Dale.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.