Ifølge den svenske avisen Dagens Nyheter skal det dansk-svenske post- og logistikkselskapet PostNord ab risikere konkurs dersom ikke staten griper inn.

Det kommer frem i en hemmelig rapport bestilt av den svenske regjeringen i 2018, som avisen har fått innsyn i. I rapporten kommer det frem at PostNord kommer til å trenge statlige subsidier på grunn av nedgangen i brevsendinger. PostNord er statseid – Sverige eier 60 prosent, og Danmark 40 prosent. Det er et av Sveriges største selskaper.

Selskapet har slitt i mange år – de siste tre årene har de tapt nær tre milliarder svenske kroner – og har vært på randen av konkurs før. Høsten 2017 skjøt Sverige og Danmark inn 2,2 milliarder svenske kroner for å redde selskapet.

Påvirker ikke norske PostNord

Den svenske næringsministeren, Ibrahim Baylan, sier til Sveriges Radio at det ikke står så dårlig til i PostNord som det gis uttrykk for i rapporten. Han påpeker at pengene som ble overført til selskapet i 2017 var til en nødvendig omstilling, men at det per nå ikke er aktuelt med en ny overføring.

– Jeg tror alle forstår at denne veldig raske digitaliseringen innebærer at PostNord må forandres når brevmengdene minker, samtidig som pakkemengdene øker, sier han til Sveriges Radio.

PostNord opererer også i Norge, men leverer ikke brev.

– Saken vedrører således ikke PostNord i Norge, som primært driver med logistikk og netthandel, skriver PostNord Norges kommunikasjonsdirektør Ola A. Hagen i en epost til DN.

Han legger til at det er vekst i både volum og lønnsomhet på disse områdene. PostNord Norge hadde et driftsresultat på 32 millioner kroner i 2018.

Konsernsjef Annemarie Gardshol i PostNord ab sier til Dina Pengar at politikerne må endre på kravene til postombæringen hvis selskapet skal klare seg uten statlig finansiering.

– Hvis volumene fortsetter ned slik prognosene vi har tilsier, og man ikke endrer radikalt på servicekravene, blir alternativet i så fall å finansiere brevservicen. Da må det bli med statlige midler, sier Gardshol til avisen.

Falt med 70 prosent

Konsernsjef Tone Wille i Posten Norge kjenner igjen problemene PostNord ab står overfor.

– De opplever det samme som alle vestlige postselskaper opplever nå. Siden årtusenskiftet har brevpostvolumet falt med 70 prosent i Norge, sier Wille til DN.

Posten har kuttet antall ansatte i postvirksomheten fra 30.000 på 90-tallet, til rundt 6000 i dag. Nå står logistikkvirksomheten deres for 70 prosent av omsetningen. Den er ifølge Wille lønnsom i dag, men har lave marginer.

Rammevilkårene for postombæring er også i endring – i dag skal posten leveres fem dager i uken, men skal ned til annenhver dag.

– Den politiske debatten i Sverige er den samme som vi allerede har hatt i Norge. Det er ikke marked for å drive med postombæring hver dag lenger. Dersom staten pålegger en bedrift å drive en ulønnsom tjeneste, må de betale for den. Men jeg tror ikke det blir aktuelt med subsidier i Sverige, sier Wille. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.