– Jeg tror næringslivet er klare for å ta et nytt grønt skritt fremover, sier Raymond Johansen.

Neste år inntar Oslo rollen som Europas miljøhovedstad, et valg EU-kommisjonen tok etter en vurdering av 14 byer. Det har ikke Johansen tenkt til å la passere i stillhet.

På gründerhuset Mesh onsdag møtte Johansen representanter for selskaper som Oslo bysykkel og Nabobil for å snakke om hvordan grønn mobilitet og delingsøkonomi kan kombineres i morgendagens bybilde. I første omgang er målet å supplere en by som allerede har sykler, elsykler og elbiler med et nytt alternativ – el-scootere.

Vil være «testlab»

I 2014 kjøpte indiske Mahindra Two Wheelers 51 prosent av Peugeot Motocycles. Nå vil de ha Oslo med på laget i lanseringen av el-scootere. Administrerende direktør Wakankar Prakash er denne uken i Norge for å møte Johansen og norske gründere.

– Oslo er en liten by, men kan bidra til et stort løft. Derfor ønsker vi å være en «testlab» for grønn teknologi. Innbyggerne bør få enda flere alternativer til vanlige sykler og biler. I tillegg må vi tenke smartere. En Tesla er flott og miljøvennlig, men den tar fortsatt like mye plass som en bensin- eller dieseldrevet bil, sier Johansen.

Byrådslederen tror delingsøkonomi er nøkkelen for å lette trykket i byene.

– Samtidig som det vil være kamp om plassen i sentrum, vil trolig færre og færre eie sine egne kjøretøy i fremtiden. Kommunen ønsker å være med på å tilrettelegge for at grønne satsinger skal etablere seg, men vi er avhengige av at næringslivet tar en aktiv del. Jeg mener næringslivet i Oslo har vist seg villige til å ta del i det grønne skiftet, samt å satse på innovasjon.

Må nå de rikeste

Byrådet fikk kritikk fra Høyre i forbindelse med den foreslåtte pengebruken i anledning markeringen av Oslo som Europas miljøhovedstad neste år. El-scootersatsingen skal derimot kommunen i all hovedsak overlate til det private næringsliv.

Foreløpig ligger det ingen finansieringsmodeller til grunn, men kommunen håper at prototyper kan nå det norske markedet innen neste år i samarbeid med passende aktører. Da vil kjøretøyene potensielt kunne testes ut av både bedrifter og private borettslag.

– Det er viktig at motorbransjen er offensiv. Tohjulinger er en av de eldste motordrevne fremkomstmidlene vi har, men vi må henge med i tiden. Forhåpentlig vil bedrifter synes det er bedre å tilby mindre og billigere scooterløsninger til sine ansatte enn store og dyrere biler, sier Wakankar Prakash.

Han sier at delingsøkonomien må nå alle – også det øverste samfunnslag.

– Vi er inne i et paradigmeskifte, der det ikke lenger bare er snakk om hvorvidt fattige har tilgang på bil, men om de mer ressurssterke med god råd vil velge grønt. Jeg er kanskje en multimillionær, men jeg vil være lykkelig med å bo i en by som gir meg alle muligheter til å velge grønne transportalternativer, sier han. (Vilkår)

– Det ligger en sak der allerede, som vil skape problemer for regjeringen til høsten
Erna Solberg har oppsummert siste det siste året og begynt å planlegge for nye fire år som statsminister. – Dristig, mener politisk redaktør i DN Kjetil B. Alstadheim.
01:40
Publisert: