Torsdag morgen er DN på jakt etter billettkontrollører i Oslo. Litt før klokken 09.30, ved Stortinget t-baneholdeplass, påtreffes en gjeng uniformskledde Sporveien-ansatte, samt en profilert stortingspolitiker. Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre har tatt t-banen uten gyldig billett, og må betale gebyr.

– Appen min funker ikke, sier han, når DN stanser ham for en kommentar.

– Så du fikk gebyr?

– Ja. Når jeg trykker på knappen for å betale, så funker den ikke. Likevel fikk jeg gebyr.

– Visste du at det er mange som aldri betaler snikegebyret?

– Jeg betaler, sier han bestemt, før han haster videre.

Funket likevel

Torsdag morgen var Støre på vei til Stortinget, der han deltok i debatt om statsministerens redegjørelse om regjeringens sammensetning. DN møtte Støre i Vandrehallen på Stortinget klokken 11.45, etter at han var ferdig med å delta i debatten.

– Du sa at appen ikke fungerte. Hvor lenge er det den har vært i ustand?

– Den bruker jeg da hver dag. Jeg tar banen. Den funker da slik at jeg bestiller ny billett, velger enkeltbillett. Og så stoppet den her. Det skjer nå også, ser du det?

Saken fortsetter under videoen.

Disse samfunnstoppene snek på trikken
Norske samfunnstoppers sniking på offentlig transport spenner fra høyre til venstre i politikken: Hadia Tajik, Georg Fredrik Rieber-Mohn, Bård Vegar Solhjell, Per-Willy Amundsen og Jonas Gahr Støre.
00:36
Publisert:

Støre viser DNs reporter menyen i Ruter-appen som kommer opp etter at man har valgt enkeltbillett. Han kommer ikke videre, før DNs reporter påpeker at den kan fungere hvis han velger hvilken sone han skal reise i.

– Er det ikke bare å trykke der og så velger du sone?

– Det pleier normalt å komme automatisk da.

– Men nå funker den jo?

– Ja. Men den stoppet der for meg. Og jeg gikk på banen og holdt på med dette på banen fra Jernbanetorget til Stortinget. For jeg skulle nå debatten her. Og da den låste seg der sånn, det var kontroll, så viste jeg den frem til han og sa at jeg kommer ikke videre. Og så gikk vi ut igjen og inn igjen, og så virket den. Og da sa han da må du betale gebyr. Og gebyret er her. Det er betalt.

Kontrollgebyr betalt av Jonas Gahr Støre.
Kontrollgebyr betalt av Jonas Gahr Støre. (Foto: Gard Oterholm)

Kan klage

– Så du vil ikke benytte deg av klageretten?

– Jeg forsøkte å betale, og opplevde at jeg ikke fikk appen til å virke. Men kontrolløren sa at da burde jeg snudd og gått tilbake igjen til Ruter-kontoret på Jernbanetorget for å oppklare forholdet. Og hvis det er brudd på reglene, så er det bare å ta det til etterretning.

– Er du redd for at du blir kjent som snike-Støre nå?

– Nei, for jeg har ikke for vane å snike. Jeg betaler og gjør opp for meg. Men jeg må innrømme at i dag var det for travelt, og jeg gjorde da ikke det jeg skulle gjort, nemlig ikke gått på t-banen og snudd fordi jeg skulle nå Stortinget.

Billettkontroll på t-banen utføres av Sporveien, på vegne av Ruter as. Blir man tatt i å reise uten gyldig billett, blir man ilagt et gebyr på 950 kroner, om man betaler på stedet, eller 1150 kroner, om man velger å faktureres for å betale senere.

Pressekontakt Cathrine Myhre i Ruter sier at alle – uavhengig av bakenforliggende forhold – har rett til å klage på gebyr.

– Så er det rett og slett en vurdering av hvert eneste tilfelle. Generelt er det svært beklagelig hvis noen opplever feil med appen, men Ruter opplever ikke tekniske problemer med Ruter-appen i dag. Samtidig er man pliktig til å sørge for at man har gyldig billett når man reiser.

Hun understreker at det ikke vil gjøres unntak for Støre.

– Vi er for likebehandling uavhengig av hvilken stilling man har.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.