Saken oppdateres.

Ryanair annonserer mandag at de stanser opp til 25 prosent av sine korte reiser, og da hovedsakelig reiser til og fra Italia. Endringene i ruter trer i effekt fra tirsdag 17. mars til onsdag 8. april, skriver selskapet i en pressemelding.

Med det blir Ryanair den siste i rekken av flyselskaper som må tilpasse seg koronaviruset, som stadig sprer seg rundt i verden.

Dette skjer som følger av at selskapet har opplevd stor nedgang i antall bestilte reiser i perioden som blir påvirket. I tillegg har de opplevd økende grad av passasjerer som ikke dukker opp, og da stort sett på flyvninger fra og innad i Italia.

– Vårt fokus på dette tidspunktet er å minimere enhver risiko for våre folk og passasjerer. Samtidig som vi har mange bookinger de neste to ukene, har det vært et betydelig fall i bookinger fra slutten av mars til begynnelsen av april. Det gir mening å tilpasse flyveplanene våre fra de lufthavnene som er mest påvirket av virusutbruddet, sier administrerende direktør Michael O'Leary i pressemeldingen.

Vil ikke påvirke inneværende regnskapsår

Ryanair opererer med et avvikende regnskapsår fra april til mars.

I pressemeldingen hevder selskapet at de ikke ser for seg at dette vil ha en stor påvirkning på Ryanairs resultater i det inneværende regnskapsåret, som er ferdig i mars, men at det er vanskelig å si hva det vil ha å si for det neste regnskapsåret, som går fra april 2020 til mars 2021.

For å sørge for mest mulig effektiv drift tilbyr Ryanair piloter og kabinansatte å ta ut ulønnet permisjon, samtidig som de fryser ansettelser, lønninger og forfremminger i selskapet.

Samtidig spår de at virusutbruddet vil påvirke andre europeiske flyselskaper negativt i ukene som kommer.

Videre i pressemeldingen heter det at Ryanair følger nøye med på bookinger, og at de kommer til å fortsette å tilpasse reiserutene sine, som svar på koronavirussituasjonen.

«Ryanair jobber tett med relevante myndigheter, og følger alle retningslinjer fra WHO og EASA (Verdens Helseorganisasjon og Det Europeiske Luftfartsikkerhetsbyrået, journ. anm)», skriver de.

Konkurrenter varslet resultatsvikt

Fredag morgen meldte det britiske lavpris-flyselskapet Easyjet at det opplever betydelig lavere etterspørsel og kabinfyllingsgrad til og fra dets nord-italienske baser som følge av koronaviruset. Finlands største flyselskap, Finnair, nedjusterte guidingen i andre kvartal 2020 som følge av viruset.

British Airways-eier IAG SA kom fredag morgen med melding om at koronaviruset gjør det umulig å komme med guiding for 2020, samtidig som de opplyste at kansellerte flyvninger vil føre til at kapasitetsveksten kommer til å bli lavere i 2020. Selskapet forventer å kutte flyvninger på sine korte Europa-ruter i de kommende dagene.

Finansnettstedet Bloomberg skriver at det basert på data fra International Air Transport Association (IATA) er estimert et samlet fall i luftfartbransjens passasjeretterspørsel for første gang på mer enn ti år i 2020. Ifølge IATA vil korona-utbruddet barbere rundt 30 milliarder dollar i samlede inntekter for flybransjen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.