Tirsdag denne uken møttes elsparkesykkelaktøren Ryde og Bergen kommune i retten. Bakgrunnen var at Bergen kommune hadde saksøkt Ryde for å ha etablert seg i Bergen uten avtale med kommunen.

Skulle kommunen vinne mot Ryde, måtte de ifølge Bergens Tidende bevise at Rydes virksomhet ville forårsake utfordringer og skader i Bergen i nærmeste fremtid, hvis ikke retten grep inn.

Må betale saksomkostninger

Det mener Bergen tingrett at ikke er tilfelle, og skriver i kjennelsen at «tvistelovens vilkår for å ta en begjæring om midlertidig forføyning til følge ikke er oppfylt. Begjæringen fremsatt av Bergen kommune tas på denne bakgrunn ikke til følge».

Bergen kommune dømmes samtidig til å betale 198.900 kroner i saksomkostninger.

Av kjennelsen fremkommer det at retten ikke har tatt stilling til hovedspørsmålet i saken, om Ryde kan drive utleie uten avtale med kommunen.

Retten vurderer likevel Rydes virksomhet som såpass inngripende i Bergen at kommunen «i kraft av sin eiendomsrett må være i posisjon til å beskytte seg» mot den.

Det åpnes dermed opp for at utleie av sparkesykler kan reguleres i større grad enn nå, men retten har ikke behandlet dette videre ettersom kommunens begjæring ikke ble tatt til følge.

Kommunen kan anke

Ryde var innstilt på seier i forkant av at striden med kommunen skulle opp i retten.

– Jeg syns det var overraskende at kommunen ikke hadde mer juridisk grunnlag å vise til, sa Rydes advokat, Anne Christine Wettre, til BT etter rettsmøtet tirsdag.

Ryde har tidligere også vunnet en lignende sak mot Trondheim kommune i Sør-Trøndelag tingrett. Der har kommunen anket kjennelsen.

Skulle Bergen kommune gjøre det samme, blir det trolig en mer omfattende rettssak til høsten, skriver BT.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.