– Dette er helt nødvendig, sier kommunikasjonsrådgiver Gjermund Nordtug i bymiljøetaten i Oslo.

Sist søndag sluttet bussene å stoppe i Hausmanns gate og Brugata i Oslo sentrum. Bakgrunnen er en forestående totalrenovering av Storgata

Alt i alt skal det koste 676 millioner kroner å renovere Storgata i Oslo sentrum, av dette går 90 millioner kroner til å bygge en midlertidig trikkesløyfe på siden av Storgata.

Ifølge Nordtug er det ikke plass til en håndfull busser til erstatning for trikken i en toårsperiode hvor tett trafikkerte Storgata i Oslo stenges for renovering.

En annen grunn til å bygge noen hundre meter ekstrasløyfe for å holde trikken i gang utenom Storgata er at full stopp der i anleggstiden ville rammet all trikketrafikk.

– Stopp ville rammet trikkestallen på endepunktet Grefsen. Da ville det være nær umulig å opprettholde trafikk på andre linjer også, sier Nordtug.

Dyrt i byen

Anleggsprosjektet i Storgata skal gjøre under én kilometer gate ny – og samtidig mindre bilvennlig og mer sykkel- og fotgjengervennlig. Med i totalregningen er også opprusting av kabel og rørinfrastukturen under gatenivå.

Ser man på den nye trikkesløyfen alene, blir kostnaden for de rundt 700 meterne tilsvarende 130 millioner per kilometer.

Til sammenligning kostet veiprosjektet E6 Dal-Boksrud ifølge veivesenet 84 millioner kroner per kilometer. Der var det riktignok lite trikkespor og rør og kabler i grunnen å ta hensyn til. Men det måtte sprenges ut 750.000 kubikkmeter berg og fjernes 40.000 kvadratmeter myr i utbyggingen til firefelts motorvei.

Ta trikken

En stor omlegging av dagens bussruter i sentrumsgaten er allerede i gang. Anleggsarbeidet tar til for alvor 15. november. Da legger man først den nye trikktraseen, før man starter opprivingen av Storgata.

Å ta trikken helt bort en periode var ikke aktuelt. Utbyggernes analyse er at det trengs tre store leddbusser for å erstatte én trikk. Disse er det rett og slett ikke plass til i det fra før tette trafikkområdet rundt Storgata.

Til sist kommer i det minste en liten plussfaktor for hovedstadens innbyggere: Det blir fem års graveforbud i Storgata fra fullført renovering sist i 2021. Om den midlertidige trikkesløyfen i nabogatene deretter skal rives opp igjen er ikke kjent.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Dette spillet har hatt enorm vekst det siste halvåret med 95 millioner nye brukere
Fortnite kan likevel ikke måle seg med en syv år gammel gigant.
00:49
Publisert: