– Det er viktig at overgangen til nye regler (WLTP) gjennomføres på en mest mulig forutsigbar måte. Dette er viktig for bransjen og ikke minst de som skal kjøpe bil. Derfor mener vi det er nødvendig å tråkke på bremsen, slik at vi får tid til å sikre en best mulig overgang fra gammel til ny målemetode. Det skal fortsatt lønne seg å kjøpe trygge og miljøvennlige familiebiler, sier finansminister Siv Jensen (Frp) i en pressemelding.
Stortingsrepresentant og finanspolitisk talsperson Kari Elisabeth Kaski i SV er kritisk til regjeringen.
- Vi er veldig skuffet over at regjeringen setter på bremsene med å innføre det nye systemet. Vi frykter at forbrukere vil bli lurt til å kjøpe bensin- og dieselbiler, sier Kaski, før hun legger til:
- Grunnen til at denne omleggingen kommer, er jo at bilprodusentene systematisk har underrapportert og jukset med nivåer, noe som har gjort at bilavgiftene har vært kunstig lave, sier hun.
Helt uoversiktlig
Det var VG som meldte om saken først i morges.
DN skrev i forrige uke om at Naf varslet om en svært uoversiktlig situasjon for bilkjøperne.
– Situasjonen er helt uoversiktlig for alle de som vurderer å kjøpe seg ny bil i høst. Særlig gjelder det de som bestiller bil som får levering over nyttår. Slik det ligger an nå så vil ikke forbrukerne vite hva bilene vil koste før statsbudsjettet er ferdigbehandlet i desember. Det er lovlig sent, sa Nils Sødal, kommunikasjonsrådgiver i Naf til DN.
Nå gleder kommunikasjonssjef Camilla Ryste i Naf seg over utsettelsen.
– Dette kommer sent, men godt fra regjeringen og Siv Jensen. Utsettelsen gir en forutsigbarhet for bilkjøperne. Naf er glade for at regjeringen nå ser det vi over lang tid har advart mot – at et slikt hopp i avgiftene vil forsinke en helt nødvendig grønn omlegging av bilparken, sier Ryste.
Bilimportøren Harald Møller as er naturlig nok positiv til utsettelsen.
- Her deler vi Siv Jensens og Regjeringens vurdering. Nå må KrF komme på banen og være tydelige på at de stiller seg bak dette, og unngå at dette spørsmålet blir overlatt til politisk spill i Stortinget denne høsten. Regjeringens forslag er det løsningsalternativet som er det mest rettferdige for forbruker og bransjen, skriver administrerende direktør Ulf Tore Hekneby i en epost til DN, før han legger til:
- Også viktig å notere seg at man endrer måten å teste bilene på, men det er altså ikke slik at bilene slipper ut mer enn tidligere. Tvert imot blir nye biler stadig mer effektive og miljøvennlige.
Må erkjenne endringer
Ryste legger til at Naf vil følge nøye med på det Jensen sier vil være en god overgang til de nye metodene til budsjettet i 2020.
– Før denne avklaringen holdt regjeringen fast på at de skulle legge frem en plan i statsbudsjettet som kommer i oktober. Det kunne blitt gjenstand for forhandlinger, og ikke vedtatt før i desember, med store endringer som ville tre i kraft allerede i januar. Det er helt uholdbart, når man vet at bil er en stor investering for familier og forbrukere, og at vi trenger å ha en forutsigbar pris, sier Ryste.
Hun understreker at det er synd avklaringen ikke kom før de mindre endringene i overgangsordningen som ble innført 1. september trådte i kraft.
– Det beklager vi, men det viktigste er at det nå er en utsettelse.
SVs Kaski sier hun forstår Nafs synspunkter.
- Men det er ingen grunn til å mene at det som i realiteten har vært kunstig lave bilavgifter, ikke må opp. Det må også Naf snart erkjenne hvis vi skal få til en reell omstilling og komme i mål med nullutslippsmålet, sier hun.
Miljøorganisasjon: Uproblematisk
Miljøstiftelsen Zero mener utsettelsen av overgangen er uproblematisk.
– Det viktige er at regjeringen fortsetter omleggingen av engangsavgiften for å gjøre utslippsfrie biler mer konkurransedyktige, i tråd med regjeringserklæringen, sier Marius Holm, leder i ZERO, i en epost til DN.
Jensen sier i pressemeldingen at det fortsatt er for få biler som blir registrert med WLTP-tall.
– Det er usikkert hvor mye utslippsverdiene vil øke med den nye metoden. Vi mener det er behov for et bedre og mer sikkert datagrunnlag før vi innfører en slik endring, sier Jensen.
Verdier tilnærmet tidligere NEDC-målinger blir benyttet ved avgiftsberegning også i 2019, skriver Finansdepartementet i pressemeldingen.
– Det er viktig med forutsigbarhet for bilkjøpere og bilbransjen, og regjeringen vil derfor varsle allerede nå at vi vil utsette omleggingen til 2020, sier finansminister Siv Jensen (Frp).(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.