«Nærings- og fiskeridepartementet vil gjennomføre endingene for utenriksferger under norsk flagg som ble varslet i 2015», heter det i departementets pressemelding.

Color Lines to passasjerskip til Kiel blir derfor overført til Norsk internasjonalt skipsregister (NIS). Dermed kan norske sjøfolk bli erstattet av rimeligere utenlandske ansatte.

Nyinnsatt næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) møtte onsdag ledelsen i Color Line og sjømannsorganisasjonene. Beskjeden han ga var ikke den sjømannsorganisasjonene ønsket å høre, skriver Sysla.

– Først vil vi notifisere ESA om nødvendige endringer i tilskuddsordningen. I tillegg vil vårt tidligere forslag bli justert for å sikre at ingen skandinaviske fergeruter blir berørt av endringene. Konkret vil dette oppnås ved å øke distansekravet i det tidligere forslaget fra 175 nautiske mil til 300 nautiske mil, sier Røe Isaksen til nettstedet.

Beslutningen faller ikke i god jord hos Norsk Sjømannsforbunds leder, Johnny Hansen.

– Jeg er skuffet. Jeg hadde faktisk håpet at det faktum at situasjonen har forandret seg såpass mye de siste årene ville påvirke beslutningen, men der tok jeg skammelig feil, sier han.

Ved en omflagging til NIS av de to Kiel-fergene forventer han at om lag 700 av de ansatte om bord på skipene, såkalt catering-personell, ville bli erstattet av utenlandske arbeidstakere.(Vilkår)