Torsdag tildelte det statseide selskapet Nye Veier sin første store kontrakt. Norske AF Gruppen skal bygge en 23 kilometer lang firefelts motorvei mellom Arendal og Tvedestrand til en pris på 3,2 milliarder kroner. Inkludert moms blir det i underkant av fire milliarder kroner.

Nye Veier har anslått at denne veistrekningen ville koste langt mer.

– Veiutbyggingskontrakten vi har inngått med Samferdselsdepartementet er på 5,5 milliarder kroner inkludert moms og alle administrative kostnader knyttet til denne veistrekningen, sier administrerende direktør Ingrid Dahl Hovland i Nye Veier.

– Men Nye Veier har vel neppe brukt over 1,5 milliarder til planlegging og administrasjon?

– Det er helt riktig. Det ligger totalt sett omtrent en halv milliard i besparelse sammenlignet med vår kontrakt med staten. Årsaken til dette ligger i stor grad i den kontraktsformen vi har brukt det vi har involvert entreprenørene svært tidlig i prosessen og fått optimalisert de tekniske løsningene, sier Hovland.

«Falt ut»

 Som DN har skrevet tidligere er flere datterselskaper av det tyske Hochtief-konsernet under etterforskning for korrupsjon i Australia og India og er også bøtelagt for ulovlig prissamarbeid i Sør-Afrika. 

– Du vil se av anskaffelsesprotokollen at Hochtief falt ut for cirka fem uker siden. De lå høyere i pris og scoret også lavere enn de andre tre på enkelte områder, sier Hovland.

«Bare æsj»

Skanska tapte storkontrakten på målstreken. Anskaffelsesprotokollen viser at selskapet la inn et bud som var 27 millioner høyere enn AF Gruppen. Budet fra Skanska var under én prosent høyere enn vinnerens.

– Det ble ikke noen god stemning her i huset da vi fikk nyheten hvem som vant kontrakten, sier Pål P. Syse, kommunikasjonsdirektør i Skanska.

Han understreker at dette var et oppdrag Skanska ville ha.

– Når det er så jevnt, er det bare æsj egentlig, sier Syse.

Totalt sett fikk AF Gruppen også en litt høyere poengsum på de øvrige kriteriene Nye Veier la til grunn.

«Stor glede»

Konsernsjef Morten Grongstad i AF Gruppen jubler over at selskapet vant den første store utbyggingskontrakten Nye Veier tildelte.

 «Gleden var enorm da vi fikk resultatet. Vi var best både i pris og i de øvrige barometrene. Da blir man ekstra stolt å være leder i AF Gruppen», sier konsernsjef Morten Grongstad i AF Gruppen.
 «Gleden var enorm da vi fikk resultatet. Vi var best både i pris og i de øvrige barometrene. Da blir man ekstra stolt å være leder i AF Gruppen», sier konsernsjef Morten Grongstad i AF Gruppen. (Foto: Gunnar Blöndal)

– Dette ser vi på med stor glede og ydmykhet. Vi er utrolig glad for at Nye Veier har vist oss denne tilliten. Vårt anleggsteam har gjort en fantastisk innsats med anbudsarbeidet, sier Grongstad.

 – Dere er kjent for å ha den beste driftsmarginen på anleggssektoren av de store entreprenørene på opptil ti prosent. Vil AF Gruppen klare å opprettholde fortjenesten med denne kontrakten?

– Å spekulere i lønnsomheten på en enkelt kontrakt er umulig, men generelt er det et godt utgangspunkt det vi historisk har fått til på anleggssiden.

AF Gruppen er også prekvalifisert i de to kommende store veiprosjektene Nye Veier skal dele kontrakter i neste år. 

– Har dere kapasitet til å ta de jobbene også?

– Ja, vi skal kunne klare å ta alle tre dersom det skulle bli aktuelt. Det ville i så fall bli et fantastisk luksusproblem, sier Grongstad.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.