– De siste 15 årene har vi passert Stad nesten 12.000 ganger uten problemer. Mindre enn en håndfull ganger i året vurderer vi at værforholdene er så ille at vi ikke kan passere. For oss er ikke Stad spesielt utfordrende for regulariteten, sier kommunikasjonssjef Rune Thomas Ege i Hurtigruten as.
Selskapet har nå orientert Kystverket, Samferdselsdepartementet og prosjektgruppen om sin avgjørelse – og om hvordan selskapet selv ser på utfordringene.
Konkurrent uenig
Men fra tidlig i 2021 skal trafikken Bergen-Kirkenes deles mellom to rederier. Etter anbudskonkurranse er det avgjort at Hurtigruten as skal trafikkere med syv skip, nykommeren Havila Kystruter med fire.
– Vi ser nok dette annerledes enn Hurtigruten as, sier direktør Arild Myrvoll i Havila.
Han mener selv at én prosent forsinkelser rundt Stadt er for mye og uønskelig. Derfor er han positiv til byggingen av verdens første skipstunnel.
– Passasjerer vil nok også sette pris på sikkerheten som ligger i å slippe å gå rundt Stadt i storm.
Myrvoll minner om at det har vært dramatiske situasjoner der tidligere.
Det var i 2003 hurtigruten «Midnatsol» fikk motorstopp og drev i to timer mot strandsteinene. Skipet var bare 150 meter fra land i grov sjø og under nødmobilisering da situasjonen løste seg.
Myrvoll tar det for gitt at sikkerhet i tunnel vil være på plass og mener motsatt av Hurtigruten as at en skipstunnel også vil bli en turistattraksjon i seg selv.
Flere innvendinger
Rederiet Hurtigruten as er altså derimot urolige for sikkerheten ved å seile gjennom 1700 meter trang tunnel.
I brevet til myndighetene og prosjektet vises det til at ulykker i tunnel gjerne er verre enn ulykker på vei. Det reises spørsmål ved hvilken beredskap som kan planlegges for 20 minutter seilingstid inne i fjell. Sikkerhet, tid og kostnad ved ny seilingsrute til tunnelåpninger er også vurdert som negativt av dette selskapet.
Ifølge dagens eneoperatør blir distansen alt i alt lenger og krever mer olje og utslipp med tunnel. Farvann innenskjærs til og fra tunnelen er dessuten urent, til dels grunt og krever lavere fart. Endelig tviler Hurtigruten as på om turistene vil like å seile i mørk tunnel i stedet for på åpent hav, heter det.
– Spikeren i kisten
Prosjektledelsen for skipstunnelen arbeider nå med å imøtegå Hurtigrutens innvendinger.
– Jeg opplever ikke at dette er spikeren i kisten for skipstunnel-prosjektet, sier Jenny Følling (Sp).
Hun er fylkesordfører i Sogn og Fjordane, og dessuten nestleder i styret for en prosjektgruppe i saken.
Lederen av gruppen, Rolf Domstein, mener dessuten å vite at meningene er delte også blant Hurtigruten as sitt maritime personell.
Både Domstein og Følling mener tunnelen først og fremst skal sørge for sikkerheten til fiskere og andre passasjerer og for varetransporten, inkludert tidsfølsom eksport av sjømat.
– Tunnelen er dessuten helt nødvendig for å nå målet om å få mer gods og passasjerer over på sjøtransport, sier Domstein, som også er konsernsjef i sjømatselskapet Domstein as.
Hittil er det brukt drøye 30 millioner kroner på planlegging og kvalitetssikring av kostnadsanslagene for Stad skipstunnel. Regjeringen har tatt prosjektet i inn i Nasjonal transportplan – med signaler om kommende bevilgninger.
Men hittil er det ikke bevilget én krone til å starte byggearbeid – heller ikke i regjeringens 2019-budsjett. Samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) hadde mandag ikke anledning til å kommentere om tunnel-neiet fra Hurtigruten as er spikeren i kisten for skipstunnelen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.